BEERSEL - Rotstuin provinciedomein wordt eerlang gerestaureerd

C21

BEERSEL - Rotstuin provinciedomein wordt eerlang gerestaureerd

Editiepajot_beersel_rotstuin_foto_devll__
Foto © Bart Devillé
 

Een deel van de rotstuin in het provinciedomein van Huizingen, waar bomen worden gerooid, werd al afgezet met nadar afsluitingen. Er staan duidelijk veel minder bloemen in bloei dan gewoonlijk en ook zijn er heel wat kale plekken. De restauratie komt er aan.

Einde maand komt er meer nieuws van. De rotstuin mag, naast het zwembad, het paradepaardje van het provinciedomein van Huizingen genoemd worden. In 1958 werd de rotstuin er aangelegd op de heuvelrug ter gelegenheid van Expo 58. Sinds een tiental jaar is de rotstuin ook een beschermd monument. Met het kabbelende water en de meer dan 1.200 soorten bloemen en planten is het er alvast aangenaam vertoeven. Toch drong een opfrisbeurt zich op.
De voorbereidende werken zijn ook al begonnen. Einde augustus wordt er wel meer van bekend, maar nu al is zeker dat de restauratie van de rotstuin in twee fasen wordt aangepakt. De infrastructuurwerken zullen gebeuren door een aannemer. Het gaat om de restauratie van de wegen en paden, de restauratie van de beekloop met talrijke watervalletjes, het vervangen van houten bruggen door metalen varianten en het vervangen van de pompinstallatie die nog dateert van 1958.
Zodra die werken achter de rug zijn, gaan de tuiniers van het provinciedomein zelf aan de slag. Een en ander gebeurt in lijn met het oorspronkelijk ontwerp van Dewit uit 1958. Om die historische reflex te bewaken, zal het studiebureau Studio Roma zowel de infrastructuurwerken als de groenwerken nauwgezet coördineren. De kostprijs van de werken wordt geraamd op net geen miljoen euro. Buiten deze restauratie werken worden na het seizoen ook de oevers van de vijver aangepakt. Zij worden verstevigd en ook wordt werk gemaakt van de beplanting er omheen zodat een en ander beter tot zijn recht zal komen voor de domein bezoeker.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 aug 2013
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024

archief