Vlaams minister Homans benoemde Yves Ghequiere tot burgemeester van LINKEBEEK

C21

Vlaams minister Homans benoemde Yves Ghequiere tot burgemeester van LINKEBEEK

Yves_ghequiere
Yves Ghequiere werd voorgedragen als burgemeester.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft Yves Ghequiere tot burgemeester van Linkebeek benoemd. Hierdoor komt er eindelijk een einde aan de jarenlange burgemeester-carrousel.

De problemen in de faciliteitengemeente Linkebeek slepen al sinds 2007 aan. Na de jongste verkiezingen van 2012 werd Damien Thiéry tot tweemaal toe door de gemeenteraad als burgemeester voorgedragen. Deze voordracht werd steeds door de Vlaamse Regering wegens overtredingen van de taalwetgeving geweigerd.
De Raad van State, en met name de tweetalige Algemene Vergadering, trad de Vlaamse Regering iedere keer bij en bevestigde de beslissing van de Vlaamse Regering om niet te benoemen.

Vlaams minister Homans stelde vervolgens de gemeenteraad van Linkebeek verschillende malen de vraag om, zoals voorzien in de nieuwe benoemingsprocedure die in de zesde staatshervorming bij Bijzondere Wet werd ingevoerd, een nieuwe burgemeester voor te dragen om de onwettige situatie ongedaan te maken. De Linkebeekse gemeenteraad deed dit echter niet, integendeel, ze bleef Damien Thiéry als waarnemend burgemeester aanduiden.

Ook tijdens de jongste gemeenteraad van maandag 7 september, waar op vraag van minister Homans een regeringscommissaris aanwezig was, werd geen geldige voordrachtsakte ingediend.
Vandaar dat minister Homans schepen Yves Ghequiere tot burgemeester van Linkebeek benoemde. Door de benoeming van Ghequiere, die in 2012 op de lijst van Thiéry verkozen werd met de op een na meeste voorkeurstemmen en momenteel schepen is, respecteert Vlaams minister Homans de verkiezingsuitslag en toont ze respect voor de lokale democratie en de politieke machtsverhoudingen.

De gouverneur van Vlaams-Brabant zal de kersverse burgemeester van Linkebeek uitnodigen om spoedig de eed af te leggen. De benoemingsprocedure is immers volledig afgerond en dhr. Ghequiere werd reeds van de beslissing op de hoogte gebracht.

Vlaams minister Homans hoopt dat er zo eindelijk een einde komt aan de lang aanslepende kwestie van de niet-benoemde burgemeester in de faciliteitengemeente en wenst dhr. Ghequiere alvast veel succes. Minister Homans is er ook van overtuigd dat hij met de nodige inzet, verantwoordelijkheid en respect voor alle inwoners van Linkebeek de gemeente waardig zal besturen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2015
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 02 feb 2024
Hugo Devillé | 02 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief