PROVINCIE VLAAMS-BRABANT bevraagt LIEDEKERK(S)E senioren

C21

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT bevraagt LIEDEKERK(S)E senioren

Liedekerke_editiepajot_senioren_foto_jacky_delcour__1_
Liedekerke_editiepajot_senioren_foto_jacky_delcour
Liedekerke_editiepajot_senioren_foto_jacky_delcour__2_
Editiepajot_monique_swinnen
 

Monique Swinnen (kleinste foto), gedeputeerde voor Welzijn bij de Provincie Vlaams-Brabant, stelde dinsdag in het Liedekerkse gemeentehuis de resultaten voor van het Liedekerkse ouderenbehoefteonderzoek. In deze gemeente is 24% van de bevolking ouder dan 60 jaar. Een groep om rekening mee te houden.

Om beter de behoeften en wensen van de senioren te kennen, moedigt de provincie Vlaams-Brabant haar gemeenten aan om een ouderenbehoefteonderzoek uit te voeren. De provincie liet de Vrije Universiteit Brussel een totaalpakket ontwikkelen waardoor de gemeenten enkel hun medewerking hoeven te verlenen. Reeds 17 Vlaams-Brabantse gemeenten gingen hierop in. Vandaag presenteert Liedekerke haar resultaten.

Liedekerke weet waarom. Momenteel is 24% van de bevolking ouder dan 60 jaar. In 2025 zal dat 33% van de bevolking zijn. Meer weten over wie deze mensen zijn en wat ze nodig hebben is van groot belang voor het lokale ouderenbeleid.

"Elke gemeente werkt met een lokaal sociaal beleidsplan. Het behoefteonderzoek levert een massa bruikbaar materiaal aan om dit beleid mee te sturen. Ook voor het provinciale ouderenbeleid zijn deze onderzoeken inspirerend. Naarmate er meer gemeenten ingaan op het aanbod, krijgt de provincie een betere kijk op de levensomstandigheden, noden en wensen van senioren op regionaal en provinciaal niveau. Ook het Vlaamse niveau heeft interesse want deze onderzoeken hebben in heel Vlaanderen plaats", zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Het opzet van het onderzoek is erg doordacht. De sterkte ervan is dat senioren senioren bevragen. Op vraag van het lokale bestuur trekt een vrijwillige onderzoeksbegeleider het onderzoek op gang. Deze is opgeleid door de VUB om het hele proces te begeleiden. Dat begint met het samenstellen van een stuurgroep met beleidsverantwoordelijken en afgevaardigden van lokale seniorenwerkingen. Via sleutelfiguren worden enquêteurs gezocht, die de respondenten aan huis bezoeken. Zowat 80% van de ondervraagden reageert positief. Anders dan bij een postenquête garandeert deze methode dat ook hoogbejaarde ouderen worden bevraagd, zodat ook hun stem gehoord wordt.

Website: www.vlaamsbrabant.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2008
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief