TERNAT AFFLIGEM ROOSDAAL LIEDEKERKE nemen samen taalinitiatieven

C21

TERNAT AFFLIGEM ROOSDAAL LIEDEKERKE nemen samen taalinitiatieven

Img_9592
 
Img_9601
 

De gemeenten Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke slaan de handen in elkaar om een taalstimulerend vakantieaanbod te organiseren voor kinderen die thuis amper of geen Nederlands spreken.

Het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming lanceerde op 14 mei 2020 een projectoproep voor de organisatie van langdurige taalstimulerende activiteiten tijdens de schoolvakanties en in de buitenschoolse opvang. De jeugd- en integratiediensten van Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke besloten hier samen op in te tekenen. In de vier gemeenten blijkt dat er steeds meer nood is aan taalstimulering bij kinderen en jongeren. “Zo merken we tijdens de schoolvakantie vaak een sterke terugval van het Nederlands bij de kinderen die thuis geen Nederlands spreken”, zegt de schepen van integratie van Liedekerke Hans Eylenbosch. “Door hen tijdens vakantieperiodes in een taalbad onder te dompelen, raken ze niet achter op hun klasgenootjes die thuis wél Nederlands spreken.”

De vier gemeenten ondertekenden een engagementsverklaring waarin ze afspreken om langdurig samen te werken en taalinitiatieven voor kinderen tussen 5 en 12 jaar (die wonen of schoollopen in één van de 4 gemeenten) te organiseren. Kinderen die deelnemen aan de taalkampen zullen spelenderwijs het Nederlands oefenen. “Elk kind verdient een leuke vakantie. We willen van deze taalactiviteiten zeker geen extra schoolmomenten maken. Het moet natuurlijk plezant blijven. Aan de hand van leuke spelletjes wordt het Nederlands onderhouden, maar het blijft de bedoeling dat de kinderen zich vooral amuseren”, zegt schepen van jeugd en onderwijs An Van den Spiegel van Roosdaal.

“We willen zoveel mogelijk kinderen, die nood hebben aan extra taalondersteuning, bereiken door intensief samen te werken met de scholen, de integratiediensten en de OCMW ’s” vult schepen van integratie Marc Faes van de gemeente Ternat aan.  

De gemeenten Liedekerke en Affligem hebben al ervaring met de organisatie van taalkampen. Daar lopen tijdens de zomervakantie al jaren taalkampen, waarbij kinderen hun Nederlands oefenen aan de hand van spelletjes, liedjes en andere leuke activiteiten. “Het succes van ieder taalplein is de inzet van vrijwilligers op maat van ieder kind”, zegt schepen van jeugd Greet Van Holsbeeck van Affligem.

Hoewel de kampen nog een concrete invulling moeten krijgen, verdeelden de gemeenten al het werk. Roosdaal neemt de herfstvakantie van 2020 voor haar rekening. Ternat organiseert een kamp in de kerstvakantie. Liedekerke vult de krokusvakantie 2021 in en Affligem organiseert een kamp in de paasvakantie 2021. Hoe de taalkampen in de zomer van 2021 georganiseerd worden, wordt nog bekeken.

De activiteiten worden begeleid door een groep van enthousiaste vrijwilligers die ervaring hebben met het werken met kinderen en het aanleren van het Nederlands. Intussen zijn de gemeenten nog op zoek naar vrijwilligers (plus 18 jarigen) met pedagogische vaardigheden. Heb jij interesse om ook één van deze taalstimulerende activiteiten te begeleiden? Neem dan contact op met de jeugddienst van je gemeente.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2020
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief