Bossen in Pajottenland & Zennevallei: beleef, geniet, ravot en ... plant!

C21

Bossen in Pajottenland & Zennevallei: beleef, geniet, ravot en ... plant!

Schermafbeelding_2021-10-08_om_18
Foto ingezonden
 

Bossen zijn de groene longen van onze planeet, maar ook onmisbare leef- en rustplekken voor mens en natuur. Reden te over om ze tijdens de Week van het Bos, een initiatief van Agentschap Natuur en Bos, een week lang in de schijnwerpers te plaatsen. Van 10 tot en met 17 oktober ga je op ontdekking in de bossen, ook in het Pajottenland en de Zennevallei.

Regio Pajottenland & Zennevallei is niet stevig bebost. Toch zijn er relatief grote bossen zoals Hallerbos, Ter Rijst, Kasteeldomein Gaasbeek en bossen rond de Markvallei. Elk stukje bos, groot of klein, is belangrijk. Daarom zetten we ze met plezier in de kijker met activiteiten en andere acties.

 

Familiedag

In Liedekerke-Hertigembos kan je op zondag 10 oktober deelnemen aan een fijne familiedag, vol sport en spel. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan de steenuil en de bij, in het kader van Plan Steenuil van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en het Liedekerkse bijenplan. Doorheen de dag kan je doorlopend van 09.30 tot 17u genieten van sportactiviteiten en familiespelletjes. Om 10u kan je deelnemen aan een begeleide wandeling met de boswachter, die je alle geheimen vertelt over Liedekerke-Hertigembos. Om 14u kan je kiezen tussen twee activiteiten: een wandeling doorheen het bos met een erkende natuurgids die je allerhande leuke weetjes over het planten en dieren in het bos vertelt, of een natuurworkshop knutselen rond bos en dieren. Deelname aan de activiteiten is gratis, inschrijven vooraf is niet nodig. Alle activiteiten vinden plaats op de speelweide van Liedekerkebos, wandelingen starten ook vanaf hier.

 

Gegidste wandelingen

In het kader van Plan Boommarter, een project waar ook Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei deel van uitmaakt, houden Natuurgidsen Zuidwest-Brabant op zondag 10 oktober een Open Wandeling in het Hallerbos. Ze nemen iedereen mee in de wonderlijke wereld van de bomen en het bos. Afspraak om 14u aan de Acht Dreven (Vlasmarktdreef). De komende week zullen ook schoolkinderen van maar liefst 54 klassen de stapschoenen aantrekken om op ontdekking te gaan in het bos. Natuurgidsen Zuidwest-Brabant nemen hen op sleeptouw tijdens educatieve wandelingen.

 

Bosuitbreiding aan Slagvijver

De mooie en rustige natuur aan Slagvijver (oude watermolen) en het Groen Hoefijzer is voor velen een verborgen parel in Lennik. De komende jaren zet de gemeente hier, in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, volop in op bebossing. In totaal worden er zo’n 2175 boompjes geplant. We kiezen voor een klassieke bosaanplant met winterlinde, haagbeuk, gewone esdoorn en boskers. Langs de zijkanten van het perceel komen er lagere bosranden met hazelaar, eenstijlige meidoorn, rode kornoelje, sleedoorn, ruwe iep ... Daarnaast wordt er langs de perceelsgrenzen een strook onbeplant gehouden zodat er zich een mantelzoomvegetatie kan ontwikkelen en creëren we er een aangenaam rustplekje voor wandelaars. De bosaanplant vindt plaats tijdens een publieksmoment op zondag 19 december van 10 tot 16 uur. Die dag gaan we de 2175 bomen en struiken een plaats geven. Een oppervlakte van 70 are zal worden bebost zodat er rond 2035 al een bos zal zijn waarin we zullen kunnen vertoeven en koelte opzoeken tijdens warme zomerdagen. Wil je al vroeger proeven van de toekomst? Trek dan je stapschoenen aan en ga op verkenning door het Groen Hoefijzer. We werkten een wandelroute uit van 7,5 kilometer. De wandelkaart met uitleg over de toekomstprojecten van het Groene Hoefijzer vind je hier: lennikaanzet.be/omgeving/groen-hoefijzer. Inschrijven voor de bosaanplant kan binnenkort via www.lennik.be/bosuitbreiding-slagvijver.

 

Klimaatbossenfonds: investeer mee in meer bos in het Pajottenland

Het project Opgewekt Pajottenland werkt ook samen met Bos+ voor meer bos in het Pajottenland. Pajotten worden gestimuleerd om via het klimaatbossenfonds me te investeren in meer bos. Voor het bedrag van 4 euro maak je onze regio al een boompje rijker. We zetten in op bosbehoud, -herstel en -uitbreiding, in eerste instantie bij bestaande en potentiële bosclusters. We gaan actief op zoek naar plaatsen om te bebossen met hoofdzakelijk inheemse boomsoorten, zodat jouw investering het Pajottenland groener en klimaatbestendiger maakt. Als we samen 10 000 euro bijeen sparen, krijgt onze regio er 2500 boompjes bij. Dit komt overeen met één hectare extra bos! Daarnaast wordt via het klimaatbossenfonds ook een oproep gelanceerd naar terreinen om te bebossen.

www.klimaatbossenfonds.be/pajottenland

 

Zelf bebossen?

Wil je ook meer en beter bos? Denk je eraan om zelf een stuk grond te bebossen maar zie je het bos door de bomen niet? Dat is normaal, want er komt heel wat kijken bij de aanleg van een nieuw bos: vergunning, financiering, soortenkeuze, plantafstand, menging, wildbescherming … Bosgroep Vlaams-Brabant werkt samen met en vanuit de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen. De medewerkers van de Bosgroep helpen boseigenaars om hun bos te beheren. Dit gebeurt volgens de wensen van de boseigenaar én met aandacht voor het economische, ecologische en sociale aspect. Op woensdag 13 oktober vindt, ter gelegenheid van de Dag van de Boseigenaar, een begeleide wandeling plaats in Overijse. www.bosgroepvlaamsbrabant.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 okt 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief