OPWIJK - Inbreidingsproject 'De Kloostertuin' ingehuldigd

C21

OPWIJK - Inbreidingsproject 'De Kloostertuin' ingehuldigd

Editiepajot_opwijk_kloostertuin_foto_steven_walravens
 

Zondagnamiddag kon het publiek het woon- en bouwproject bezoeken. Op regelmatige tijdstippen was er mogelijkheid tot een begeleid bezoek aan een bewoond appartement, een ingerichte kijkwoning, de open werf van de urban villa’s, de heraangelegde Asbeek en de toekomstige voetgangers- en fietsverbinding naar de Ringlaan.

In het centrum van Opwijk naast de kerk bevond zich een immens grote open ruimte (meer dan 2 ha). Reeds vele jaren werd een deel van deze ruimte als parking en plein. Onder de parking liep de Asbeek die destijds werd ingebuisd. Naast het plein bevond zich het jeugdhuis Nijdrop (dat verhuisde naar nieuwe locatie) grenzend aan een groene zone met waardevolle bomen (plaatselijk de Engelse tuin genoemd). De gronden zijn eigendom van de gemeente Opwijk en van verschillende privé grondeigenaars. Samenwerking tussen alle grondeigenaars was noodzakelijk om het gebied kwaliteitsvol te ontwikkelen. Dit volledig gebied is bovendien omschreven als een ‘projectzone’ in het BPA ‘Opwijk centrum’.

Na contact tussen Vlabo en de gemeente treedt Vlabo op als projectregisseur (februari 2002). Na intensieve onderhandelingen en vergaderingen (gedurende meer dan 2,5 jaar) met de gemeente en de andere grondeigenaars slaagde Vlabo erin om een systeem uit te werken waar alle partijen zich in konden vinden. In september 2004 werden de nodige overeenkomsten getekend tussen alle partijen. Tevens in september 2004 maakte Vlabo haar wedstrijddossier bekend aan de buitenwereld en konden teams van aannemers en ontwerpers hun visie uitwerken voor het nieuwe centrumproject van Opwijk. Er werden 12 volwaardige projecten ingezonden. Een jury van deskundigen selecteerde het project ‘De Kloostertuin’ op de eerste plaatst. Een volledige stedenbouwkundige visie lag aan de basis van dit ontwerp.

Het project is ontworpen door Modulo Architects uit Brussel en wordt uitgevoerd door Vanhout nv, uit Geel, i.s.m. Besix Real Estate Development. De gemeente staat in voor de wegenaanleg en de infrastructuur; de woningen worden gebouwd en verkocht door de aannemer en de grondeigenaars verkopen hun percelen of grondaandelen.

Het centrum van Opwijk verandert van aanschijn. Aan de Markt- en Gasthuisstraat staat nu het woonproject De Kloostertuin op de plaats waar ooit een klooster heeft gestaan. De nieuwe wijk omvat twee winkelpanden, 45 appartementen en 27 woningen en wordt in 3 fasen gebouwd.

Aan de Gasthuisstraat is een appartementscomplex gebouwd met 2 winkels en 25 appartementen, waaronder een ondergrondse parking. Dit gebouw is geen massief blok maar een hoekgebouw dat de bestaande bomen aan de Gasthuisstraat bewaart, met variatie in de opbouw van de gevels, knikken in de volumes en met een bovenbouw op het dak die het geheel een speels uitzicht geeft. Het binnengebied boven op de ondergrondse parking is afgebouwd door 8 aaneengeschakelde woningen die zich tevens naar het achterliggend park richten.

 Het terrein achter dit complex wordt een woonpark met wandelwegen en pleintjes. In het park zijn vijf urban-villa’s, die elk vier appartementen bevatten, behoedzaam ingeplant. Hierop aansluitend voorziet men de bouw van nog 27 ééngezinswoningen met tuin. De bestaande waardevolle bomen worden waar mogelijk behouden en de Asbeek, ooit de levensader van het dorp, is uit haar ondergronds bestaan gewekt en krijgt haar oorspronkelijke loop terug doorheen het woonpark.

 In de nieuwe wijk zal doorgaand autoverkeer onmogelijk zijn omdat vanuit de Gasthuisstraat en vanuit de Ringlaan enkel benaderingswegen worden aangelegd die niet met elkaar in verbinding staan zodat ze alleen voor plaatselijk verkeer bruikbaar zijn. Naast de ondergrondse parking zijn er bij de woningen parkeerplaatsen of carports zodat de woningen integraal leefplaatsen zijn voor de bewoners.

Zowel stedenbouwkundig als architecturaal zal het Opwijk van de XXI eeuw niet moeten onderdoen voor de historisch gegroeide gemeente. Met niet alleen bijzondere materiële kwaliteiten maar ook op sociaal-cultureel gebied: hoge woonkwaliteit, verantwoorde en mooie vormgeving, geen oppervlakkige luxe maar sobere en sterke kwaliteit die ook de bezoekers van de gemeente zal aanspreken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 nov 2008
Steven Walravens
Repro Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief