Voorstelling project Vetweyde plaatjes die doen dromen maar de essentie verbergen in Opwijk

C21

Voorstelling project Vetweyde plaatjes die doen dromen maar de essentie verbergen in Opwijk

 Tijdens wat het gemeentebestuur een infoavond noemt, weliswaar zonder mogelijkheid om mondelinge vragen te stellen vanuit het publiek, werd dinsdagavond het langverwachte dossier Vetweyde voorgesteld. Gemeenteraadsleden kregen wel de mogelijkheid om hun vragen mondeling te stellen, maar moesten die ter plaatse bedenken. Er werd vooraf immers geen info gedeeld. Een strategie die het schepencollege tegenwoordig wel eens meer hanteert, vermoedelijk in een poging om de oppositie te verzwakken. Van het vooropgestelde voornemen van participatie is met deze werkwijze weinig sprake. 

 
 
 
De voorstelling door aannemer en architecten was gestructureerd, mooi vormgegeven en op een erg professionele, enthousiaste manier toegelicht. Er was zeer sterk geïnvesteerd in visuele voorstelling en klinkende beschrijvingen zoals ‘groene stapsteen tussen de bronbossen’, ‘kwelgebied’ en ‘missing links in een netwerk van trage verbindingen’, ‘met respect voor het historisch open landschap’.  
 
 
 
Moderne sportschuur
 
 
 
Het resultaat moet een naar een Amerikaanse schuur refererend gebouw worden met een rode metalen gevel, bleke gevelsteen en champagnekleurig schrijnwerk, ingeplant aan de zuidwestzijde van het terrein Vetweyde. Een nieuwe sportschuur die alle moderne faciliteiten bevat en aangepast is aan de nieuwste toegankelijkheidsnormen en wedstrijdafmetingen voor te huisvesten sporttakken. Akoestische wanden, een met glas omrande tribune met 200 zitplaatsen boven de speelvelden en enkele modulaire ruimtes zorgen voor het benodigde sport- en belevingscomfort. Een sterk stukje architectuur dat moet tegemoetkomen aan het nijpend gebrek aan sportinfrastructuur in onze gemeente. Het gebouw wordt voorzien van de nodige energievriendelijke en duurzame technieken en een waterdoorlatende parking voor 100 wagens, 4 bussen, de nodige laadpunten en een fietsenstalling, met ontsluiting langs de Droeshoutstraat. De uitgebreide cafetaria met zicht op de zaal, een jeugdlokaal, vergaderzaal en terras maken van het gebouw een ontegensprekelijk een fijne sport-, jeugd- en ontmoetingsplaats. Los van de ongelukkige locatie,  beamen wij graag dat deze sporthal een meerwaarde kan zijn voor onze gemeente en – zoals de burgemeester in antwoord op onze vraag meegaf – samen met de huidige sporthal de snel groeiende sportende Opwijkse bevolking.  
 
 
 
Zelfde ontwerp, andere plaats
 
 
 
Niettegenstaande een op zich interessant ontwerp en de professionele voorstelling ervan die eindigde met een smaakvol filmpje dat doet dromen, blijft samen1745 bij haar standpunt dat de locatie niet geschikt is. Immers verbergen de mooie plaatjes dat het gebied een moerasachtig bronnengebied blijft. De vele ingrepen om het water af te voeren, te draineren en via diverse constructies vast te houden, en de ambitie van het omgevingsplanbureau om ‘’het probleem van het water op te lossen’, versterkt alleen maar ons standpunt. Een standpunt dat overigens werd bevestigd door het recent verschenen Territoriaal Ontwikkelingsprogramma (T.OP) Dender, maar dat door het gemeentebestuur genegeerd wordt. 
 
Het aandeel van het – naar onze mening te laag – ingeschat totaalbudget van 10.5 miljoen euro dat naar waterhuishouding gaat kon niet worden meegedeeld. Daarnaast wordt ook een paalconstructie voorzien om de hoogteverschillen in het terrein te overbruggen. Verborgen kosten die enkel dienen om een ongeschikt terrein bouwrijp te maken. Een aanzienlijk deel dus dat enkel ‘in de grond steekt’.  
 
 
 
Daarbij komt dat de Vetweyde, samen met de akkers en weilanden aan de overzijde van de Droeshoutstraat, en geflankeerd door bronbossen, nu nog een mooi openruime gebied is, de zogenaamde landschappelijke overgang. Absoluut te vrijwaren, niet alleen volgens ons, maar ook volgens de Bouwmeesterscan die het team van de Vlaamse bouwmeester voor Opwijk maakte in 2019. Om die reden en omwille van de watergevoeligheid van het gebied, werd in het rapport van de Bouwmeesterscan voorgesteld om de sporthal zeker niet daar in te planten, maar wel ten zuidwesten van het recyclagepark (op terreinen waarop de gemeente ten andere een recht van voorkoop heeft). Toen we dinsdagavond de ontwerpers daarop wezen, vielen ze uit de lucht. 
 
 
 
Onze vraag om parallel naast de Vetweyde ook alternatieve locaties te onderzoeken zoals ook T.OP Dender aanbeveelt, wordt ondertussen al meer dan 2 jaar genegeerd.  Aangehaalde argumentaties zijn dat andere locaties het project zouden vertragen en dat de site Vetweyde al eigendom is van de gemeente. Gegeven de tijd die reeds verstreken is kon dat parallel traject intussen zelfs al afgerond zijn. We zijn er bovendien niet van overtuigd dat gezien de kosten voor het bouwrijp maken van de site deze piste goedkoper zou uitvallen dan een alternatieve locatie. Vergeet ook niet dat er ondertussen al honderdduizenden euro’s gespendeerd zijn aan voorstudies en herneming van studies, de voorbije 30 jaar.      
 
 
 
De voorstelling die we te zien kregen ziet er mooi uit – maar wordt voor samen1745 best elders gerealiseerd – en moet nog vergund raken. Niet alleen de waterhuishouding speelt daarbij een belangrijke rol, ook de mobiliteitsstudie met de impact op de Droeshoutstraat is nog niet uitgevoerd. Ook moeten een hele reeks instanties nog hun advies afleveren, met mogelijkheid tot beroep door belanghebbenden. Wij twijfelen dan ook zeer sterk aan de door het projectteam Diepenbroek vooropgestelde timing van het project, namelijk een dossier klaar hebben tegen de zomer van dit jaar.
 
 
www.samen1745.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2025
marc colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 30 mrt 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 24 feb 2025

archief