ASSE - Archeologisch vooronderzoek Hopmarkt start op 19 mei

C21

ASSE - Archeologisch vooronderzoek Hopmarkt start op 19 mei

Asse_p200

Algemeen

Asse staat bekend als een plaats waar archeologen hun hart kunnen ophalen. In de bodem vind je er sporen van de ijzertijd, de Romeinse periode en de vroeg-moderne periode. 

Bij de start van een potentieel bouwproject moet men eerst nagaan of de plek beschreven staat als mogelijk interessant voor vondsten. Voor de Hopmarkt adviseerde Ruimte en Erfgoed van de Vlaamse overheid een vooronderzoek met proefputten. Dat wordt nauwlettend begeleid door Onroerend Erfgoed (RWO Vlaanderen) en de provincie Vlaams-Brabant.
 
Praktisch
 
Er worden drie proefputten van ongeveer 4 x 4 m uitgegraven voor onderzoek. De plaats van de putten is specifiek gekozen omdat:
1.         Daar volgens historische bronnen gebouwen kunnen gestaan hebben.
2.         De onderzoekers zo weinig mogelijk parkeerplaatsen willen inpalmen en de rest van het plein nog vrij moet kunnen gebruikt worden.
 
De werkzaamheden starten op woensdag 19 mei, net na de marktdag en de kermis om het dagelijkse leven zo weinig mogelijk te storen. Als het weer wat meezit, zal het onderzoek 3 dagen duren en op basis van wat men vindt, wordt dan beslist of er nog meer onderzoek nodig is.
 
Wat zal men vinden?
 
De Hopmarkt ligt een eindje van de Romeinse zone (Nerviërsstraat en Krokegemseweg) waar de K.U. Leuven onder meer drie pottenbakkersovens vond, maar mogelijk zijn er sporen uit andere tijdperken. De historische bronnen zijn niet erg duidelijk en spreken elkaar soms tegen. De enige manier om de waarheid te achterhalen is …graven.
 
Historisch
 
“De huidige Hopmarkt is gelegen binnen de Vrijheid van Asse. Een Vrijheid zou een macht zijn die geschonken werd door de hertog aan de inwoners van een bepaald gebied, als
maatregel tegen de groeiende macht van leenheren. Relicten van deze vesten of wallen zouden rond de Hopmarkt te vinden kunnen zijn. Het belang van het vinden van sporen van deze vesten of wallen is het staven of ontkrachten van de aanwezigheid van vesten of wallen op die plek.”
“Herberg Het Gulden Hoofd: Deze hofstede, bakkerij en herberg, gelegen op de hoek van de Kattestraat en het Gemeenteplein, was reeds gekend in de 14de eeuw. De eigendom paalde achteraan aan de Kattestraat, besloeg een groot gedeelte van de huidige Hopmarkt en was omheind door een blinde muur. Vanaf de 17de eeuw woonden hier opeenvolgend bakkers, waaronder in het begin van de 18de eeuw de uitvinder van de Assekoeken, Jan Baptist Lahoese.” “Vanaf het einde van de 17de eeuw komen er verschillende gedetailleerde kaarten uit. Volgens de Poppkaart uit 1850-1860 is de huidige Hopmarkt voornamelijk bezet door woonhuizen met tuin en een boerderij. Verder is er een hopveld met enkele gebouwen rondom.”
 
© Florence Van Driel – beperkt overgenomen uit ‘De Hopmarkt te Asse Onderzoek van relevante bronnen en bespreking van mogelijke archeologische potenties’
 
Meer informatie?
 
Over het archeologisch vooronderzoek op de Hopmarkt, via het uitvoerend bureau Triharch: info@triharch.be , M 0498 56 39 08 of stel je vraag ter plekke.
 
Over archeologie in Asse, via de archeologische vereniging van Asse, Agilas vzw:
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief