Nieuwe huisstijl voor gemeentebestuur ASSE

C21

Nieuwe huisstijl voor gemeentebestuur ASSE

Editiepajot_asse_nieuw_logo_gemeentebestuur_ingezonden_foto

Gemeenten krijgen steeds meer taken toevertrouwd en zijn - nu nog meer dan vroeger - actief in haast alle domeinen van de samenleving. Het is voor inwoners niet altijd even duidelijk bij welke instantie zij voor welke aangelegenheden moeten zijn. Dus wenden zij zich tot het lokale bestuur dat het dichtst bij hen staat en een eerste aanspreekpunt is.

Een gemeentebestuur moet zich vandaag dan ook bewust zijn van zijn identiteit. Meer nog, het moet deze identiteit uitdragen naar de buitenwereld. De mate waarin dit gebeurt, bepaalt grotendeels het imago van de gemeente.
Een belangrijk instrument om een identiteit vorm te geven en kenbaar te maken, is de huisstijl. Dit is een geheel van grafische kenmerken (logo’s, lettertypes, kleuren, bladschikking, …) dat op een systematische en coherente wijze op allerlei dragers (brieven, vlaggen, gadgets, bewegwijzering, werkkleding, …) wordt aangebracht. Hierdoor herkennen bewoners het gemeentebestuur in één oogopslag: bij het ontvangen van een brief, e-mail of brochure, het zien van een affiche of een vlag, enzovoort.
Mits een juist gebruik van de nieuwe huisstijl, kan het gemeentebestuur zich geen beter “visitekaartje” voorstellen. Vandaar het belang van de huisstijlgids die eenvoudige richtlijnen bevat voor de productie van alle soorten (interne én externe) informatiedragers.
BIN-normen
De Belgische norm voor brieven is uitgewerkt door het BIN, het Belgisch Instituut voor Normalisatie, dat ook richtlijnen uitvaardigt voor onder andere verslagen, faxen en rekenbladen. De doelstellingen van dergelijke normen zijn een grotere leesbaarheid, eenvoud en vooral uniformiteit. Die uniformiteit moet het makkelijker en eenvoudiger maken om geschreven documenten administratief te verwerken.
Deze BIN-normen maken deel uit van de specifieke huisstijl en zijn vastgelegd in de huisstijlgids.
De toepassing ervan creëert een uniforme schrijfwijze en een consequent taalgebruik in de bestuurlijke briefwisseling.
De norm is van toepassing op alle externe en interne bestuurlijke documenten, zoals brieven, interne nota’s, agenda’s en verslagen, fax, enzovoort.µ
Een woordje uitleg bij het logo
Centraal in het logo loopt een schuine 'as'. Deze as is een vereenvoudigde benadering van een hopstaak en kan in letterlijke zin de verkeersas N9 voorstellen, die dwars door Asse loopt. Anderzijds symboliseert deze as de onzichtbare lijn tussen verschillende contrasten binnen de gemeente zoals natuur versus industrie, traditie en hopgeschiedenis versus vernieuwing en technologische vooruitgang. Voor de 'a en de 'e' is dezelfde vorm gebruikt, waardoor je 'Asse' in alle richtingen kan lezen. Door het woord 'Asse' loopt zowel horizontaal als verticaal een as. Doordat het geheel gedraaid staat, ontstaat er een dynamiek die de open visie van het gemeentebestuur symboliseert.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jun 2012
EP
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

marc colpaert | 02 mei 2025
Commerciële partners, advertenties en vacatures
marc colpaert | 01 mei 2025

archief