ASSE - Project ‘Hartveilige gemeente’ gaat nieuwe fase in

C21

ASSE - Project ‘Hartveilige gemeente’ gaat nieuwe fase in

Reanimatie_6de_leerjaar_gbs_relegem_01
 
Reanimatie_6de_leerjaar_gbs_relegem_02
 
Reanimatie_6de_leerjaar_gbs_relegem_03
 
Reanimatie_6de_leerjaar_gbs_relegem_05_burgemeester_koen_van_elsen
 
Reanimatie_6de_leerjaar_gbs_relegem_06_dr
 
Reanimatie_6de_leerjaar_gbs_relegem_07_guy_de_bondt
 

Op 1 oktober gaven Jan Leeman en Guy De Bondt de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Relegem een les basisreanimatie met gebruik van een defibrillator. 

 

In ons land blijft cardiovasculaire sterfte de belangrijkste doodsoorzaak. Spijtig genoeg zijn deze overlijdens vaak plots, onaangekondigd waarbij het tijdsinterval om een nuttige interventie te kunnen doen heel kort is. We spreken dan over minuten. Onmiddellijk de 112 bellen en de reanimatie starten is daarom uiterst belangrijk om de overlevingskansen te vergroten, door wie dan ook!

In 2015 ging het project ‘Hartveilige gemeente’ in Asse van start. Onder impuls van dokter Jan Leeman en huidig gemeenteraadslid Guy De Bondt plaatste het gemeentebestuur tal van automatische externe defibrillatoren (beter gekend als  AED) op strategische plaatsen in groot-Asse. 

 

De uitbreiding van het aantal AED’s was toen een grote stap vooruit. De grootste stap vooruit was dat gemeente- en OCMW-personeel én leerkrachten van de gemeentescholen ook werden opgeleid in de basisreanimatie met gebruik van een AED. Onze handen bepalen het verschil tussen leven of dood, waarbij een AED enkel een hulpmiddel is om een elektrische hartritmestoornis te verhelpen, maar er niet voor zorgt dat ons hart opnieuw pompt.

Dus enkel het plaatsen van een AED zonder adequate opleiding zou zijn doel grotendeels missen.

 

Onze gemeente draagt veiligheid hoog in het vaandel en was reeds midden jaren tachtig betrokken bij dergelijke projecten. Denk maar aan de eerste manuele defibrillatoren in de ziekenwagens in het 112-systeem, later vervangen door AED's. Deze AED’s werden reeds in 2005 publiek opgesteld in Asse en deelgemeenten.

 

Leeman en De Bondt maken Asse nu nog hartveiliger. Bij dit nieuwe project focussen ze op schoolgaande jongeren, die op hun beurt ouders en vrienden warm maken voor een reanimatiecursus. Alle leerlingen uit het zesde leerjaar krijgen een opleiding waarbij ze leren hoe ze via het nummer 112 de noodcentrale kunnen verwittigen én hoe ze iemand kunnen reanimeren, met of zonder AED. 

 

Er werd wetenschappelijk aangetoond dat rond de leeftijd van 12 jaar, kinderen fysiek en mentaal in staat zijn om een reanimatie correct op te starten en uit te voeren. Onze scholen zijn dan ook het perfecte middel om deze kennis en het belang ervan in onze maatschappij binnen te loodsen.

Na hun opleiding zijn deze jongeren een belangrijke motivator voor ouders, familie en vrienden. Zo worden ook anderen bewust gemaakt van het belang van reanimatie. Door één persoon op te leiden, bereiken en sensibiliseren we dus heel wat meer mensen.  

 

We wensen met dit project hierbij een fundamenteel structureel programma op te zetten dat de volgende jaren repetitief de jeugd opleidt. Vandaar dat we in een tweede fase starten met alle leerkrachten op te leiden. 

Via het "teach-the-teacher principe" zijn we overtuigd dat succes en continuïteit verzekerd is.

Door geld vrij te maken voor opleidingen, het aantal AED’s uit te breiden en het oefenmateriaal voor de scholen aan te kopen, investeert het gemeentebestuur in een zinvol project met maatschappelijke meerwaarde.

 

Het gemeentebestuur werkt hiervoor nauw samen met het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst-Asse en de brandweerzone Vlaams-Brabant West.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 30 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 26 aug 2024

archief