REGIO - Dringende oproep door de aanhoudende droogte - de ergste in 50 jaar - wees zuinig met water!

C21

REGIO - Dringende oproep door de aanhoudende droogte - de ergste in 50 jaar - wees zuinig met water!

A_droogte
Op sommige plaatsen barst de grond gewoon open door de droogte.- Foto Marc Colpaert
 
Tal van gemeenten ook in onze regio roepen hun burgers op om spaarzaam te zijn met water. Ook in onze regio is dit niet anders. Zelfs als u gazon een bruine kleur krijgt, dan nog is het besproeien met drinkwater totaal uit den boze. Nog beter is maai niet in de maand mei, want die korte getrimde gazons zoals u er zoveel ziet zijn gewoon dode plekken natuur. De voorbije weken viel er nauwelijks neerslag in Vlaanderen. Daarom hebben de Vlaamse waterbeheerders beslist om preventieve waterbesparende maatregelen te treffen en de watervoorraden optimaal te benutten. Ook tal van lokale besturen roepen hun burgers op om spaarzaam om te gaan met water zodat we altijd kraanwater ter beschikking hebben voor essentiële zaken als drinken, koken en wassen deze zomer.
 
Weinig neerslag
 
Na de uiterst droge maand maart en de beperkte neerslaghoeveelheden van begin april, viel er in de tweede helft van april nauwelijks neerslag. Hierdoor zijn de peilen en afvoeren van de bevaarbare waterlopen verder gedaald.Ook in verschillende onbevaarbare waterlopen worden lage en zeer lage debieten waargenomen, waarbij op een aantal locaties de ecologische minimumdebieten onderschreden worden. De waterbeheerders hebben daarom beslist om preventieve waterbesparende maatregelen te nemen en de watervoorraden optimaal te benutten.
 
Tips om water te besparen
 
Voorbeelden om spaarzaam om te springen met regenwater en drinkwater zijn onder andere:
 
Laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen, wassen, afwassen…;
Laat je veel koud water lopen alvorens je warm water hebt? Vang het koude water dan op en gebruik het om bijvoorbeeld planten water te geven; Zet de wasmachine en vaatwasmachine enkel op als ze volledig gevuld zijn; Besproei het gazon niet. Gebruik regenwater waar het kan. Plaats een regenwaterput of schaf een regenton aan. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mei 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief