HALLE - 33 joer ZZ FRANSKE 1

C21
Halle_carnaval
 

HALLE - 33 joer ZZ FRANSKE 1

Editiepajot_halle_franske_foto_merckx
Franske Dereymaeker, 33 jaar prins in Halle. (Foto Merckx)
 

33 jaar geleden werd Franske Dereymaeker prins carnaval in Halle. 33 jaar later blijft het voor Prins Franke 1 een schitterende herinnering die ieder jaar opnieuw een stukje meerwaarde krijgt …
Prins Franske: “Reden genoeg, vond ik, om dit 3 x 11 jubileum op een speciale manier in de verf te zetten. Speciaal, en toch een beetje traditioneel … met het uitbrengen van een eigen karnaval CD.”

Prins Franske: “Deze CD “33 JOER ZZ Franske 1” is in de eerste plaats een huldebetoon aan alle Prinsen carnaval van Halle. Het blijkt voor iedereen nog altijd een unieke belevenis te zijn, een aaneenschakeling van unieke momenten die zeer intens worden beleefd. Het moment van het bekend maken van de uitslag van de verkiezing, het moment van het uit de ton van de Vaantjesboer gebrouwen worden, het beleven van de carnavalstoet van op de eretribune, het verbranden van carnaval de maandagavond, allemaal emoties die moeilijk te vatten zijn voor buitenstaanders, maar met des te meer waarde voor zij die het mogen en mochten beleven”.
 
Net hierover gaat het eerste liedje van de CD: “VAN KLANSJ AF OEN AL”. Met een zelf geschreven tekst van prins Franske mag dit als een echt gemeende uiting van respect en dankbaarheid worden gezien, om Prins carnaval van Halle te zijn geweest … en nog altijd te zijn.
“Prinsj carnaval, zijde voe ja leive: ’t es Prinsj Roland (de eerste prins) deej et ei gezeit” …
 
VERMANDERE
Met het tweede liedje “DANSE IN DE STROETE” duiken de carnavallisten allemaal samen de dolle carnaval nachten in.
 
Prins Franske: “Ook hier heb ik zelf een nieuwe tekst geschreven op het bekende nummer van Willem Vermandere “Lot mien mor lopen in de stroate”. Met toelating én felicitaties trouwens van Willem zelf, en dat deed toch wel deugd om zulke positieve reactie van een echte grootheid te mogen ontvangen”.
 
Het nummer was trouwens via een leuke video-clip (met dank aan Geert en Wendy) reeds te horen én te zien tijdens de afgelopen revue van de Halse carnaval Raad in oktober.Het wordt ongetwijfeld straks één van vele typische eigen halse carnavalkrakers die te horen zullen zijn in de halse café’s tijdens de carnavaldagen.
 
Alleszins, samen met zijn kameraad Mark, hebben ze hun hier nog eens goed laten gaan …
 
Met het derde nummertje op de CD keert prins Franske een heel stuk terug in de tijd.
 
“DE VODDEKESMET” is een typisch eigen stukje halse folklore en kreeg zijn originele versie jaaaaaren terug met Milleke Vandercammen en zijn Musical Friends. Nu heeft Franske, samen met Ronny de facteur en David van De Vrie Kadeikes een “nieuwe versie” van gemaakt, zodat het aloude nummer opnieuw “fris en monter” met een eigentijdse muzieklijn door de jeugd – en de ouderen – kan worden opgepikt om verder deel te blijven uitmaken van het Halse liedjes patrimonium.
 
 
De CD zelf is te koop bij Eddie’s Records, café De Klinkoet, café De Sleutel, en café ’t Oud Kasteel … en vooral : is te horen op Radio Victoria 105.2 waarvoor via deze weg uiteraard ook nen dikke mersie …
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief