HALLE – Gilles en Pierrots van Groot Halle schieten uit de startblokken

C21
Halle_carnaval
 

HALLE – Gilles en Pierrots van Groot Halle schieten uit de startblokken

Klompen_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Klompen_3
Klom__pen_2
Klompen_4
 
Klompen_5
Klompen_6
Klompen_7
 
Klompen_8
 

 Traditioneel zetten de Gilles zo’n zes weken voor Laetare (Halfvasten, in Halle dus ook Carnaval) de aankondiging van de lente in, dit noemen ze de soumonces. De Gilles stappen op klompen door de Halse straten en ze zijn getooid in hun blauwe kiel, met belletjes en een ramon uit wilgentwijgen.

 Zoals een kok weet dat een goede mise-en-place de helft van een geslaagde service is, zo zorgt ook de Gille dat zijn klompen in gereedheid worden gebracht.

 Dit jaarlijkse ritueel schrijft voor dat zondag’s voor de eerste soumonce de nieuwe klompen worden gedoopt met cognac. Deze geestrijke drank zorgt ervoor dat er geen ander vocht wordt opgenomen in de klompen en dat de Gille zijn voeten gevrijwaard blijven van allerlei pijntjes en ongemakken.

 Nieuwe klompen dopen is voor een Gilles als de geboorte van een nieuw carnavalseizoen. Als vanouds hoort hier een Peter of Meter bij. Dit jaar valt de eer van het peterschap te beurt aan Luc Pieters, uitbater van de beenhouwerij op de beestenmarkt, President van Tastendeuvel en de Confrerie van de Vaantjesboer. Luc zorgde ervoor dat zij in 2017 een uitnodiging mochten ontvangen om een 5 daagse uitstap naar Malaga (Fuengirola) te maken, naar de Feria International del los Pueblos (FIP). Deze uitstap kunnen ze met stip noteren bij één van de hoogte punten binnen de geschiedenis van de Gillesgroep, en daar zijn ze Luc erg dankbaar voor. Maar Luc gaf ook reeds in het verleden al enkele keren een warm onthaal tijdens de ramasages (rondhaal van de Gilles op Zondag ochtend).

 Ze zetten Luc dan ook zeer graag in de bloemetjes en dit niet alleen tijdens de klompendoop. Zo zal hij de gilles ook vergezellen naar hun buitenstedelijke uitstap op 11 Februari naar het Carnaval van Zwevezele, en dit verkleed als Gille! Een unicum dat enkel ZZ Prins Wouter hem al heeft voorgedaan.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jan 2018
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief