HALLE – Halse Gilles nemen aanloop naar carnaval met ‘soumonges’.

C21
Halle_carnaval
 

HALLE – Halse Gilles nemen aanloop naar carnaval met ‘soumonges’.

Gilles_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Gilles_3
 
Gillis_2
 
Gilles_4
 
Gilles_5
 

 Carnaval Halle is in aantocht, en dat is ook te merken aan de twee verenigingen Gilles die Halle rijk is.Daarom trokken de Gilles van groot Halle en de Gilles van Sint Rochus, met klompengekletter, belletjesgerinkel en hun unieke Gilles muziek van café naar café om het grote volksfeest aan te kondigen.

In de weken voor carnaval hebben de Gilles een belangrijke rol te spelen. Zij moeten immers het carnaval aankondigen. Dat doen zij met hun soumonces. Er moeten voor carnaval volgens een vast ritueel drie soumonces worden gehouden.

Zes weken voor halfvasten beginnen de ‘soumonces’. De betekenis hiervan is het oproepen en verwittigen dat het carnaval in aantocht is. De kledij voor de soumonces is altijd de ‘sarreau’ of zoals men in Halle zegt ‘den bleu’.  Het is een blauwe kiel, een zwarte satijnen muts, een rode sjaal met witte stippen, een gordel met belletjes, gillesklompen en in de rechterhand de ‘ramon’. Dit is een bundeltje wilgentakjes die de gilles in de rechterhand houden en staat symbool voor de aankondiging van de lente. Met hun klompen springen ze als het ware het nieuwe seizoen uit de grond.

Er moeten drie soumonces gedaan worden. Bij de eerste wordt er gedanst onder begeleiding van tromgeroffel. De tweede soumon is vier weken voor carnaval en dan zijn er naast trommelaars ook enkele koperblazers aanwezig. De derde en laatste soumon wordt gehouden twee weken voor carnaval en dan wordt er gedanst op de tonen van het volledige

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2018
Emile Devogeleer en Felix Merckx
Emile devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief