DILBEEK / LINKEBEEK / REGIO – Vlaams-Brabantse Repair Cafés gaan open

C21

DILBEEK / LINKEBEEK / REGIO – Vlaams-Brabantse Repair Cafés gaan open

Luc_robijns_2013_p200
Gedeputeerde Luc Robijns (ep)

Repair Cafés schieten als paddenstoelen uit de grond. In Repair Cafés herstellen of recycleren vrijwilligers kapotte toestellen. Ook in Vlaams-Brabant starten nieuwe Repair Cafés in Lubbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Linkebeek, Werchter en Dilbeek.

‘We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Bovendien worden onze grondstoffen steeds schaarser. De toekomst van de planeet hangt af van de mate waarin we duurzamer worden. In een Repair Café brengen ze dat bijvoorbeeld in praktijk. Burgers organiseren zich er tegen de wegwerpmaatschappij. Ze herstellen en recycleren er kapotte toestellen’, zegt gedeputeerde Luc Robijns.
In een Repair Café krijgen oude, kapotte gebruiksvoorwerpen gratis een tweede leven. De organisatoren zorgen voor gereedschap en de knowhow, deelnemers brengen kapotte spullen mee. Er zijn elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers die samen met de deelnemers aan de slag gaan.
Dit najaar starten in vijf Vlaams-Brabantse gemeenten Repair Cafés op. Dit gebeurt op 8 september in Lubbeek; op 22 september in Scherpenheuvel-Zichem, op 29 september in Linkebeek, op 5 oktober in Werchter en op 3 november in Dilbeek.
‘We geven een subsidie van 16.000 euro aan de opstart van Repair Cafés in Vlaams-Brabant. Het is een duidelijk duurzaam én vernieuwend milieuproject’, zegt gedeputeerde Luc Robijns. ‘Dit project heeft naast een ecologisch ook een sociaal doel. Het zorgt voor sociale cohesie in buurten, met speciale aandacht voor mensen in armoede. Bovendien passen Repair Cafés perfect binnen het nieuwe ambitieuze klimaatbeleid van de provincie. Onze wegwerp-economie draagt namelijk bij tot een toenemende schaarste aan fossiele energie en grondstoffen, en een enorme CO2-uitstoot’.
Repair Café is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen, KOMOSIE, Netwerk Tegen Armoede en Stichting Repair Café.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 03 apr 2024
Hugo Deville | 25 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 28 feb 2024

archief