REGIO - Meer geld voor bossen in Vlaamse Rand

C21

REGIO - Meer geld voor bossen in Vlaamse Rand

Xigswm1t
 
Zuhal-demir-c-id_wouter-van-vooren-9
 

 

De Rand rond Brussel is Vlaams en Groen, maar dat groene karakter staat flink onder druk. Daarom ondersteunen minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Omgeving Zuhal Demir de aankoop en bebossing van gronden in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Voor elke euro die minister Demir investeert, legt minister Weyts er via het Vlaamse Randfonds nog een euro bovenop. Samen maken de ministers € 2,2 miljoen vrij om de Rand nog groener te maken. “We willen onze mooie streek nog mooier maken”, zegt Weyts. “De Rand moet boomen”.

De Vlaamse Rand is een prachtige streek met veel natuurschoon. De verstedelijkingsdruk vanuit Brussel en de populariteit van de regio bij kandidaat-kopers zet het groene karakter van de Rand echter wel onder druk. De Vlaamse Regering heeft de ambitie om het Vlaamse en Groene karakter van de Rand te beschermen én te versterken.
 

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Omgeving Zuhal Demir ondersteunen nu de aankoop en vergroening van gronden in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Zowel publieke als private spelers kunnen 50% van de aankoopprijs gesubsidieerd krijgen als de gronden groen worden ingekleurd en zelfs 60% van de aankoopprijs als de gronden bebost worden. De Vlaamse Overheid komt ook voor 80% tussen in de kosten voor de inrichting, zoals graafwerken en het aanplanten van bomen of struiken. Voor elke euro die minister Demir investeert, legt minister Weyts er via het Randfonds nog een euro bovenop. Samen maken de ministers € 2,2 miljoen vrij.
 

Deze oproep staat open voor publieke partners (zoals lokale besturen, OCMW’s, intercommunales, …) en voor private partners (bv. een vereniging zoals Natuurpunt). Er is geen minimumvoorwaarde meer voor de aankoop van gronden. Vroeger moest een perceel minstens een halve hectare groot zijn, maar die voorwaarde is geschrapt. De enige voorwaarde is dat het gerealiseerde groen publiek toegankelijk moet zijn.

“We zetten het Vlaamse Randfonds in om het groenbeleid echt vleugels te geven”, zegt Weyts. “In één klap kunnen we de stimulans voor meer groen dubbel zo krachtig maken. We focussen op de Vlaamse Rand, want daar is de nood het hoogst, maar we staan ook open voor projecten uit de andere gemeenten van Halle-Vilvoorde”.

“Vlaanderen groener maken doen we allemaal samen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Met deze oproep richting publieke en private partners komen we in de Vlaamse Rand tegemoet aan die vraag en brengen we de natuur ook dichter bij de mensen. Want als de lockdown iets heeft bewezen dan is wel dat de nood aan meer en toegankelijk groen groter is dan ooit”.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief