EDINGEN / BEVER / HERNE – Lions-serviceclub promoot taaluitwisselingen voor jongeren

C21

EDINGEN / BEVER / HERNE – Lions-serviceclub promoot taaluitwisselingen voor jongeren

Lionsclub_taaluitwisseling
EDINGEN / BEVER / HERNE – Lions-serviceclub promoot taaluitwisselingen voor jongeren - © Deschuyffeleer
 

Op initiatief van en onder het voorzitterschap van Remy Huwaert uit Edingen wijdt de nationale commissie ‘Taaluitwisseling voor jongeren’ van de Lions-serviceclub zich aan het ontwikkelen van de taalvaardigheden in de andere landstalen bij jongeren. Dit onder het motto ‘Nederlands is hip. Duits is tof. Frans is supercool!’. Wie meent aan dit initiatief te willen meewerken en bereid is in het Paasverlof of in het zomerverlof zijn kinderen naar een Franstalig of Duitstalig gezin uit te sturen en als wederdienst in dezelfde periode een Franstalige of een Duitstalige jongere op te vangen kan hiervoor dan ook terecht bij de Lions, die over het ganse land inmiddels 284 clubs tellen.

‘Nederlands is hip. Duits is tof. Frans is supercool!’
“Het is mijn stellige overtuiging dat de kennis van de tweede landstaal een absolute en onweerlegbare noodzaak vormt in ons land”, duidt een vurige en door passie gedreven voorzitter zijn initiatief. “Het is immers van primordiaal belang dat onze jongeren al vrij goed tweetalig Frans-Nederlands zijn op de leeftijd van 15 à 16 jaar en drietalig rond de leeftijd van 18 jaar. Met zijn initiatief biedt Lions dan ook jongeren het uitzonderlijk voordeel nu reeds de belangrijke uitdagingen van morgen met succes het hoofd te kunnen bieden. Kenners zijn het er over eens dat een verblijf van een week in een gastgezin in de andere landstaal theoretisch één maand studie op de middelbare school minstens evenaart”.
“De taaluitwisseling is wel aan een aantal praktische afspraken onderworpen”, geeft de voorzitter nog aan. “Zo komen uitsluitend jongeren, zowel jongens als meisjes, tussen 12 en 17 jaar in aanmerking. Zij hoeven absoluut geen familiebanden te hebben met een lid van een Lionsclub. De taaluitwisseling van een week gaat door tijdens het Paasverlof of de zomervakantie. Ouders die een kind inschrijven verplichten zich wel als wederdienst een ander kind op te vangen. Gezien de wederkerigheid zijn er geen kosten aan verbonden. Voor hun eerste stappen in de uitwisseling ontvangen de kinderen wel een lijst met een honderdtal basiswoorden en de meest gebruikte uitdrukkingen. En de onthaalfamilies wordt ook gevraagd enkel de officiële gangbare taal te spreken met hun gasten”.   
“Bovendien is de taaluitwisseling, waarbij de kinderen meteen een unieke kans krijgen aangeboden om ook buiten de klasmuren te leren hoe hip, tof en supercool het is om nieuwe taalhorizonten te verkennen, een gedroomde gelegenheid om Lions als serviceclub beter bekend en gewaardeerd te maken bij het grote publiek”, besluit de enthousiaste voorzitter, die tevens één van de drijvende krachten is achter de Lionsclub Edingen-Soignies.      

Meer info via remy.huwaert@lionsenghiensoignies.be of 02/395.98.25 of 0475/54.83.70.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 feb 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief