EDINGEN - In onbruik geraakte voetweg heropend in Mark

C21

EDINGEN - In onbruik geraakte voetweg heropend in Mark

Openstelling_voetweg_in_mark
EDINGEN - In onbruik geraakte voetweg heropend in Mark - Foto ingezonden
 
Trac___voetweg_mark
Tracé voetweg Mark-Ipalle - © Deschuyffeleer
 

Recent werd in Mark de voetweg die de Plaats verbindt met de afvalwateringzuiveringsinstallatie van Ipalle heropend. De weg was jarenlang afgesloten. Samen met burgemeester Olivier Saint-Amand en de schepen voor leefomgeving Dominique Eggermont zorgden vrijwilligers van het Plan Communal  de Développement de la Nature (PCDN) voor een opknapbeurt en het terug toegankelijk maken van het pad.

Ieder jaar neemt het PCDN deel aan de ‘Week van de voetwegen’ door paden - vaak op privéterrein maar met openbare erfdienstbaarheden - te onderhouden om zo de toegang voor wandelaars te kunnen blijven verzekeren. Het was nu echter de eerste keer dat vrijwilligers zorgden voor het terug openstellen van een in onbruik geraakt wandelpad en dit in overleg met de huidige terreineigenaar Ipalle.

Doorheen weiden met draaihekkens maakte de voetweg in het verleden de verbinding van het centrum met het oude dorpsstation en verderop met een boerderij met een watermolen. Beetje bij beetje in onbruik geraakt werd de ‘sentier du moulin’ vergeten en ingepalmd door weiland. Nu slingert de heropende veldwegel zich langsheen een mooie rij populieren en twee beekjes doorheen het landschap. Wandelaars vinden er beslist hun gading en kunnen via de rue Belle terugkeren naar het dorp.

De veldweg wordt eveneens opgenomen in de routes van de wandelknooppuntennetwerk en zal zo een verbinding realiseren met die in het Pays des Collines en in het Pajottenland. Hij is eveneens ten zeerste welgekomen bij de organisatoren van wandeltochten waaronder vooral die van ADEPS (Administration générale du Sport en Fédération Wallonie-Bruxelles). 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 okt 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Foto ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief