GALMAARDEN / REGIO - Minister Turtelboom bezoekt politiezone Pajottenland

C21

GALMAARDEN / REGIO - Minister Turtelboom bezoekt politiezone Pajottenland

Editiepajot_bezoek_turtelboom_politie_-_deschuyffeleer__7_
Minister Annemie Turtelboom en kamerlid Luk Van Biesen met de burgemeesters, de korpschefs en een delegatie van de politieraad - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bezoek_turtelboom_politie_-_deschuyffeleer__1_
Begroeting van Mevrouw de Minister door burgemeester Pierre Deneyer - foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bezoek_turtelboom_politie_-_deschuyffeleer__6_
Een zicht op de werkvergadering - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bezoek_turtelboom_politie_-_deschuyffeleer__9_
De korpschefs uit de regio - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bezoek_turtelboom_politie_-_deschuyffeleer__19_
Een glasraam van Galmaarden als aandenken - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_bezoek_turtelboom_politie_-_deschuyffeleer__20_
De ministeriƫle afvaardiging met de de uittredende en de nieuwe korpschef van het Pajottenland - Foto Deschuyffeleer
 

Op aangeven van Open VLD-kamerlid Luk Van Biesen bracht minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom een werkbezoek aan de politiezone Pajottenland. De minister kon zo kennismaken met de problematiek van de politiezones op het platteland. Vaak hebben die relatief weinig politiemensen voor een uitgestrekt grondgebied. Zeker in de nabijheid van Brussel is dat niet altijd evident.

In het gemeentehuis van Galmaarden had de Minister in eerste instantie een onderhoud met de burgemeesters van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne en Lennik evenals met de uittredende korpschef Roland Pauwels en de nieuwe korpschef Marc Hellinckx.  Vooral de financiering van de kostprijs van de politiehervorming tussen de federale en de lokale overheden, de evaluatie van tien jaar politiehervorming in het Pajottenland en de verdere toekomst van het politiegebeuren in de regio kwamen aan bod. 
 
Samenwerking
Nadien werden ook de korpschefs van de omliggende zones Dilbeek en TARL, Halle, Ninove, Geraadsbergen/Lierde en Sylle & Dendre (Edingen) bij het overleg betrokken De interzonale samenwerking tussen de korpsen niet alleen in de eigen regio, maar ook over de provincie- en gewestgrenzen heen vormde hierbij de hoofdmoot. Korpschef Johan Van Wezer van Halle brak ook namens zijn collega’s van de zones grenzend aan het Brussels Hoofdstedelijk Gebied een lans voor een betere en vlottere personeelsinvulling in die zones.
 
De Gooikse burgemeester Michel Doomst, tevens voorzitter van het Politiecollege, toonde zich best tevreden met de resultaten van de politiehervorming. “Ook in onze regio lijkt de politiehervorming geslaagd. Het federale en het lokale niveau werken goed met elkaar samen. Ik hoop dat het criminaliteitsbeeld in het Pajottenland op het huidig peil blijft zodat het financiële plaatje voor de politiekost binnen de perken kan gehouden worden”.
 
Financiële steun
De voorzitter hoopt naar analogie met het Waals gewest wel op enige financiële steun vanwege de Vlaamse overheid voor de broodnodige bouw van een nieuw politiehuis in Kester. De politiezone Pajottenland wenst in de nabije toekomst geen fusie aan te gaan met een naburige politiezone. Wel pleit burgemeester Michel Doomst voor een ver doorgedreven kostenbesparende samenwerking met de naburige politezones. Hij nam ook met genoegen kennis dat de Minister enige financiële steun overweegt voor de bouw van een brandweervoorpost in Tollembeek voor de gemeenten Bever, Galmaarden en Herne.
 
Minister Annemie Turtelboom, afkomstig uit het naburige Zandbergen, was best opgetogen over haar bezoek. “Ik houd er aan veel werkbezoeken af te leggen op het terrein ten einde mij in de authenticiteit van het politiegebeuren in te leven,”zegt zij. “Het was een leerrijk bezoek om te zien hoe een landelijke politiezone zoals het Pajottenland zich rondom haar uitgestrektheid organiseert”. De financiering van de politiezones blijft evenwel een zorgenkind. “De fameuse KUL-norm blijkt totaal achterhaald. Voor een objectieve financiering hebben wij nood aan nieuwe normen op basis van objectieve criteria zoals het aantal km wegen, de criminaliteitscijfers,…”. Zij had ook oog voor de vruchtbare samenwerking tussen de politiezones niet alleen op arrondissementeel vlak maar ook over de provincie- en de taalgrens heen.
 
Brandweer
Over de brandweerhervorming wees zij er op toch nu reeds meer financiële middelen ter beschikking te stellen in essentie voor de opleiding van de brandweermensen, het materieel en de uitbouw van een kenniscentrum. “De veiligheid van de bevolking en de veiligheid van de brandweermensen liggen mij nauw aan het hart. Op de eerstkomende budgetcontrole maak ik mij sterk én voor de brandweer én voor de politie meer financiële armslag te eisen”, aldus nog de Minister.
 
De eerstkomende dagen brengt de Minister nog een bezoek aan de aanpalende politiezone Sylle & Dendre in Lens en in Halle-Vilvoorde aan de politiezones Druivenstreek, Grimbergen en WOKRA (Wezembeek-Oppem en Kraainem). 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief