GOOIK/LENNIK/ ROOSDAAL - 'Op een kier' zet verborgen erfgoed in de kijker

C21

GOOIK/LENNIK/ ROOSDAAL - 'Op een kier' zet verborgen erfgoed in de kijker

Gooik_voorstelling_op_een_kier_gr
 
Sint-niklaaskerk_gooik_kl
Instrumentenmuseum_gooik_kl
 

In Vlaams-Brabant zijn talrijke cultuurhistorische waardevolle gebouwen, sites, parken, enz. nooit of beperkt toegankelijk. Daarom heeft de provincie, in samenwerking met lokale partners, “op een kier” uitgewerkt, een programma dat het verborgen patrimonium sporadisch openstelt. Dat zal gebeuren elke tweede zondag van april, mei, juni en juli.

In het Pajottenland worden er panden opengesteld in Gooik, Lennik en Roosdaal.
 
Zevenentwintig eigenaars en beheerder waren bereid aan dit project mee te werken door hun monument of een site op één of andere manier open te stellen. Deze zijn niet alleen gelegen in het Pajottenland, maar ook tussen de valleien van Velpe en Grote Gete. Wij gaan nader in op de sites in het Pajottenland die opengesteld worden.
 
Het gaat soms om erfgoedsites die reeds goed ontsloten zijn, maar tijdens de ‘op een kier’ zondagen krijgen de bezoekers een extra aangeboden
Terwijl in de historische steden heel wat monumenten meestal wel toegankelijk zijn voor cultuurtoeristisch bezoek en een belangrijke troef in het toeristisch aanbod vormen, is dit op het platteland veel minder het geval.
Gedeputeerde Tom Troch van cultuur: “Weinige dorpskerken, met soms een interessant interieur, zijn nog toegankelijk buiten de erediensten. Heel wat historische of architecturaal interessante panden hebben hun privé woon- en/of bedrijfsfunctie behouden, waardoor men er dus niet zomaar binnenwandelt. De kennismaking met dit erfgoed beperkt zich in de meeste gevallen noodgedwongen tot de buitenzijde”.
 
POGING
De provincie Vlaams-Brabant wil vanaf dit jaar een poging ondernemen om het verborgen erfgoed op een regelmatige, maar beperkte basis voor cultuurtoeristisch bezoek te ontsluiten.
 
Tom Troch: “Op een regelmatige basis betekent in dit geval elke tweede zondag van april, mei, juni en juli. Deze data zouden binnen enkele jaren moeten uitgroeien tot een vaste waarde of vaste afspraak in de cultuurtoeristische kalender van Vlaams-Brabant. Het is inderdaad de bedoeling dat het project een blijvend karakter zou krijgen, waarbij er diverse fasen nieuwe erfgoedpartners zouden toetreden en tenslotte tot een provinciedekkend aanbod te komen”.
 
Al de bezienswaardigheden zijn te vinden in het boek “op een kier…Verborgen erfgoed in Vlaams-Brabant”. Dit is te verkrijgen op de provincie, toerismekantoren, gemeentehuizen en bibliotheken.
 
PAJOTTENLAND
In het Pajottenland worden de poorten van het erfgoed op een kier gezet in Gooik, Lennik en Roosdaal.
 
GOOIK: Hier kan men genieten van muzikale rondleidingen in het Volksinstrumentenmuseum van Gooik. Op de vier zondagen zijn hier rondleidingen om 15 en 17 uur.
In de geuzestekerij De Cam zijn er geleide bezoeken om 14 en 16 uur.
De Sint-Niklaaskerk zet zijn deuren open op de vier zondagen van 14 tot 18 uur.
 
LENNIK: De kerk van Sint-Martens-Lennik zet zijn deuren open van 14 tot 18 uur.Verder zijn er geleide bezoeken in de museumtuin van Gaasbeek.
 
ROOSDAAL: Hier kan men een bezoek brengen de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Lombeek en dit tussen 14 en 18 uur. Deze kerk is echter niet toegankelijk op zondag 13 april.
Het 19de- eeuw koetshuis in Strijtem is te bezoeken tussen 14 en 18 uur met rondleidingen om 15.15 en 16.45 uur. Verder is er het Hertboommolenmuseum in Onze-Lieve-Vrouw Lombeek dat te bezoeken is iedere zondag en van woensdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur.
Tot slot is er in Roosdaal nog de Sint-Martinuskerk van Strijtem die op de vier zondagen toegankelijk is van 14 tot 18 uur.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief