ROOSDAAL/ GOOIK - Gemeentebesturen niet happig naar Freinetschool

C21

ROOSDAAL/ GOOIK - Gemeentebesturen niet happig naar Freinetschool

Freinetschool
 

ROOSDAAL/GOOIK - Een groep jonge ouders uit Roosdaal, Lennik, Gooik en Ninove wil in september, desnoods september 2009, in het Pajottenland starten met een Freinetschool. Maar ze botsen in hun zoektocht naar medewerking en lokalen vooral op muren.

Freinet is synoniem voor ervaringsgericht onderwijs. Vlaanderen telt al ruim zestig dergelijke scholen, maar het Pajottenland is nog een blinde vlek. Er zijn De Boomhut in Alsemberg en De Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek, maar beide scholen werken met wachtlijsten.
 
Voor de andere dichtstbijzijnde scholen moet je naar Geraardsbergen of Aalst. Zes jaar geleden was er in de regio Roosdaal al een eerste ernstige poging om een Freinetschool op te richten. Het project kon, ondanks voldoende belangstelling, nooit van start gaan. Dat kwam onder meer door tegenkanting uit het traditioneel onderwijs.
 
Sinds eind 2006 is een nieuwe werkgroep aan de slag. Voortrekker is Ilse François, zelf kleuteronderwijzeres maar ook een bewuste jonge moeder. 'We hebben een groep van tien mensen met wie we maandelijks vergaderen en er is een lange lijst van sterk geïnteresseerde ouders', verklaart François.
 
'Indien we in september zouden kunnen starten, kunnen we meteen minstens veertig kinderen inschrijven. De ervaring met andere Freinetscholen leert dat de klassen snel vollopen. Ouders die kiezen voor Freinet doen dat heel bewust en dan mag de school zelfs enkele kilometers verder zijn. Het traditioneel onderwijs vreest kinderen te verliezen, maar het is helemaal niet de bedoeling verstorend te werken. Het gaat ons om de vrijheid van aanbod. Veel jonge ouders zoeken bewust naar een Freinetschool omdat zij die visie delen.'
 
De werkgroep, die haar schoolproject De Tinteling doopte, zocht tot nu alleen toenadering tot de gemeentelijke netten. Vooral met Gooik waren er ernstige gesprekken, waarbij werd gedacht aan een herprofilering van het gemeenteschooltje van Leerbeek, dat te weinig leerlingen telt. Eind vorig jaar liet burgemeester Michel Doomst (CD&V) echter weten dat starten in september 2008 niet haalbaar is. 'We zijn zeker niet tegen een andersoortig pedagogisch project, maar het is moeilijk om dit in te passen in ons bestaand onderwijs', zegt Doomst. 'Het kan niet de bedoeling zijn een eilandje te creëren binnen ons gemeentelijk net. De deur blijft echter open om eventueel in september 2009 iets te starten.'
 
In Roosdaal liet de groep haar oog vallen op de dorpsschool van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, mede door de actuele problematiek rond de kleuterschool. Schepen Wim Goossens (CD&V) verbergt niet dat hij vasthoudt aan het traditioneel onderwijs. 'Onze aandacht gaat nu naar de redding van de bestaande dorpsschool. Alleen als dat niet lukt, sluit ik een samenwerking met de werkgroep niet uit', zegt Goossens.
 
Ilse François beseft dat 1 mei, de uiterste datum om in september met een nieuwe school te kunnen starten, snel nadert. 'We hebben nog enkele denkpistes, maar geen kapitaal om zelf iets te beginnen. Het mag ook niet de bedoeling zijn een elitaire school te maken. Als september 2008 niet lukt, dan wordt het september 2009, maar komen zal de school er.'
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 apr 2008
Editiepajot
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief