PEPINGEN / GOOIK - Sinds 1852 uitgestorven nachtvlinder duikt op in het Pajottenland

C21

PEPINGEN / GOOIK - Sinds 1852 uitgestorven nachtvlinder duikt op in het Pajottenland

Editiepajot_pepingen_gooik_zwartvlekgranietmot_foto_lieven_decrick
De zwartvlekgranietmot. - Foto © Lieven Decrick
 

Vlinderwerkgroep Thecla van Natuurpunt Pajottenland ontdekte onlangs een in Vlaanderen uitgestorven nachtvlinder; de zwartvlekgranietmot. Het beestje was slechts bekend van een 150 jaar oude waarneming. Sindsdien werd ze geacht uitgestorven te zijn in Vlaanderen.

Eerst ontdekte Lieven Decrick in Pepingen een exemplaar, enkele dagen later vond Bart Van Camp er een in zijn tuin aan de Kesterheide in Gooik. Dat is goed nieuws, maar niet verbazingwekkend volgens beide onderzoekers: “het kleinschalige landschap van het Pajottenland met zijn vele kleine landschapselementen is een ware schatkamer van biodiversiteit. De rupsen van de Zwartvlekgranietmot leven op mossen en korstmossen die groeien op stronken van bijvoorbeeld oude appelbomen en essen. Dit voorjaar vonden we ook al nachtvlindersoorten in Gooik en Pepingen die nog nooit waren gespot in onze provincie, zoals de Grote kornoeljegaatjesmaker, de Zwaveldominomot en de Sporkehoutspanner. We verwachten nog meer zeldzaamheden in onze regio, omdat ons landschap een erg fijnmazige mozaïek van verschillende habitats biedt voor vele planten en dieren.”
Chris Steeman van de Vlaamse Vereniging voor Entomologie bevestigt dat de enige vermelding van de Zwartvlekgranietmot in Vlaanderen dateert uit een rapport van de Société Entomologique Belge van 1852.
Meer informatie:
Voor een online catalogus van alle Belgische vlinders en motten: http://webh01.ua.ac.be/vve/Checklists/Lepidoptera/LepMain.htm
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2011
Gerrit Achterland
Lieven Decrick
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief