GOOIK - Struikroverspad op De Paddenbroek

C21

GOOIK - Struikroverspad op De Paddenbroek

Editiepajot_gooik_struikroverspad_foto_gerrit_achterland
foto © Gerrit Achterland
 

De gemeente Gooik in samenwerking met Vzw De Paddenbroek dienden eind 2010 het project “Het struikroverspad” in bij de provincie Vlaams-Brabant.

Met dit project wil de gemeente Gooik samen met het Centrum voor Natuur, Milieu & Plattelandseducatie De Paddenbroek vzw een belevingspad realiseren rond landschapselementen die de biodiversiteit in de gemeente bevorderd. De gemeente Gooik wil met het project haar voorbeeldfunctie uitdragen als een gemeente waar een duurzame relatie tussen landbouw, natuur en landschap mogelijk is. Om deze relatie te visualiseren en het voortbestaan van een aantal prioritaire soorten en hun biotopen te verzekeren, werd het belevingspad aangelegd.
Doelstelling is om doelgroepen zoals scholengroepen en inwoners van het Pajottenland via de beleving van dit pad de kleine landschapselementen en hun bewoners te leren waarderen en zodoende hun bescherming/uitbreiding te bevorderen.
Het belevingspad is in 2011 aangelegd. De bestaande houtkanten en hagen werden uitgebreid met inheemse soorten. Zo is er de sneukelhaag aangeplant met struiken die eetbare vruchten of bessen leveren voor mens en dier. De oudere knotwilgen langs de trambedding zijn aangevuld met nieuwe jonge knotwilgen, maar ook met één knot-es,-beuk en -eik.
Naast de plantwerkzaamheden was er ook nog de bouw van 2 wiglo’s, langs het struikroverspad, als begin en eindpunt. De wiglo’s werden mooi gevlochten en opgevuld met houtschors als ondergrond. Bij de eerste wilgenhut aan het begin van het parcours werd een vlechtscherm in hazelaarshout geplaatst rond de heraangelegde poel als scherm voor de kleinsten. Om de kinderen een mooie en veilige rondgang te garanderen werd in de wei richting de grotere poel een loopbrug gemonteerd. Nu kan iedereen het domein rondgaan zonder dat ze in de wei bij het vee hoeven te lopen. De aanloop naar de brug bestaat uit een deel hakselhout met houtschijven en daarna een stammetjespad.
De aanplantingen en de constructies zijn een grote meerwaarde voor de biodiversiteit op het domein. Maar ook op educatief vlak spelen ze een grote rol voor de kennis die de kinderen, maar zelfs ook volwassenen, ervaren. Het pad is op deze korte tijd al uitgegroeid naar een echt belevingsparcours waar je al de facetten van het Pajottenland, kleine landschapselementen terug kan vinden. Op educatief vlak zal tegen eind mei nog een vragenspel in verwerkt worden voor groot en klein. Langs het parcours worden een 10-tal nestkasten geplaatst met vragen handelend over al de facetten van natuur en landbouw die men hier terugvindt. Als men deze vragen correct beantwoordt, kan je een echte Pajotse “struikrover” worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 feb 2012
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief