SINT-PIETERS-LEEUW - Updates over waterproblemen in het Pajottenland, Ninove en Geraardsbergen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Updates over waterproblemen in het Pajottenland, Ninove en Geraardsbergen

Leeuw_waterlek_1
 
Dsc_6065
Dsc_6066
Leeuw_waterlek
 
Dsc_6067
Dsc_6070
Leeuw_wateroverlast_2
 
Dsc_6071
Dsc_6072
Dsc_1676
 

De hulpdiensten werden zondag omstreeks 15.20 uur opgeroepen voor een enorm waterlek langs de Bergensesteenweg in Brukom. Een hoofdleiding van de TVMW was door een ongekende reden lek geslagen maar mogelijk was het vriezen van de afgelopen nachten de oorzaak. Het water spoot uit de leiding, sleurde stenen en grond met zich mee. “De Bergensesteenweg was herschapen in een rivier. De lek was impressionant toen we ter plaatse kwamen .” vertelt  luitenant Elamar De Geyter toen de Halse brandweer ter plaatse kwam. “Bij aankomst was de straat herschapen in een stroom. Het leek wel het kanaal. Het water was afkomstig van een breuk in de waterleiding.  De oorzaak is ons nog niet bekend. Een aantal woningen waren bedreigd en even werd gevreesd dat een wijk in de directe omgeving zou onderlopen. Daarom werd gedacht aan het afkondigen van het gemeentelijk rampenplan. Deze overstroming  is gelukkig niet gebeurd.  

We probeerden eerst te voorkomen dat dit water ergens zou binnenstromen. Daarvoor was het te laat want een aantal woningen liepen onder. Het lek is nu gedicht. Er ligt nog een hele hoop modder op de weg en dat alles opkuisen,... daarmee  zijn we nog enkele uren zoet .” stelde luitenant De Geyter. De Bergensesteenweg werd tijdens de nacht voor alle verkeer gesloten. Er werd een hele nacht gewerkt om het grote gat aan de steenweg te dichten. Vrachtwagens met zand reden af en aan. De Bergensesteenweg bleef afgesloten. De hulpdiensten hopen maandagmorgen net voor het begin van de ochtendspits de Bergensesteenweg opnieuw open te kunnen stellen. Van zodra het mogelijk zou zijn, zal  het rijvak in de richting Brussel gebruikt worden om het verkeer in beide richtingen door te laten. 

Door de breuk in de watertoevoerleiding in Sint-Pieters-Leeuw dreigen ook de Oost-Vlaamse gemeenten Haaltert, Denderleeuw, Geraardsbergen, Herzele en Lierde met een watertekort te zitten. Het provinciaal noodplan is er in werking getreden.

De Oost-Vlaamse gouverneur André Denys heeft overlegd met het Provinciaal Coördinatiecomité (PCC) en andere bevoegde instanties. 

Het PCC maakt een inventaris op van de mogelijke problemen met watervoorziening in de gemeenten, zoals in rust- en ziekenhuizen, waarna de Civiele Veiligheid gericht kan bevoorraden. 

De bedreigde gemeenten zullen elk ook een eigen gemeentelijk coördinatiecomité opzetten.

Het is nog niet duidelijk wanneer de watertoevoerleiding zal zijn hersteld en de problemen opgelost.

UPDATE:
Door het waterlek is de Bergensesteenweg tussen de wijk Brucom en de Alsembergsesteenweg voor alle verkeer afgesloten richting Halle. Zowel om naar Halle als naar Brussel te rijden moeten de wagens het rijvak Halle-Brussel gebruiken. Volgens Burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V) kan deze toestand nog 8 dagen aanhouden.

Het lek werd intussen gevonden en de watermaatschappij zegde dat in de loop van de namiddag de toestand zal genormaliseerd worden.

Door de leiding die stuk gesprongen is loopt water dat gewonnen wordt in Wallonië en via vergaarbakken in Brussel getransfereerd wordt naar Oost en West-Vlaanderen. Ook een aantal Vlaams-Brabantse gemeenten kunnen met waterlast te kampen krijgen. Het gaat om Gooik, Lennik, Pepingen, Roosdaal en ternat (uitgezonderd Sint-Ulriks-Kapelle).

Na contacten van het Halse stadsbestuur  met de watermaatschappij is vastgesteld dat er in Halle en Buizingen geen problemen te verwachten zijn (alleen op de hoogste punten van Buizingen kan er tijdelijk minder druk op de leidingen zitten - oa Kamerijkdelle)

Lembeek heeft tot de middag op 15 december zeker geen probleem. Het even zeer lokaal wegvallen of verminderen van druk heeft alleen met netomschakelingen te maken. Afhankelijk van de beslissingen van het regionaal crisiscomitie zal de VMW later op de dag misschien moeten inspelen op deze beslissingen door de waterbevoorrading te verminderen om andere gemeenten van hun dienstgebied die momenteel zonder water zitten terug van water te kunnen voorzien.

Burgers van Lembeek kunnen uit voorzorg een paar emmers vullen mochten problemen optreden, maar zeker niet overdrijven en baden beginnen te vullen want dan komt inderdaad de reserve die er nu nog is in de voorziening van de Malheide onder druk te staan.

Het stadsbestuur blijft in contact met de watermaatschappijen en zodra er veranderingen optreden zullen we nader informeren. 

UPDATE 11.55 uur
PROVINCIAAL RAMPENPLAN AFGEKONDIGD: Naar aanleiding van de breuk in de waterleiding in Sint-Pieters-Leeuw, kan de watervoorziening ook in een aantal Pajotse gemeenten in Vlaams-Brabant in het gedrang komen.

Het provinciaal rampenplan is afgekondigd. De gouverneur en de betrokken burgemeesters volgen de situatie momenteel op de voet. Zij gaan na waar er eventuele problemen zich kunnen voordoen en zijn preventief gestart met het verzamelen van drinkbaar water. Aan de bevolking wordt aangeraden spaarzaam om te gaan met het drinkwater.

De bevoorrading van drinkbaar water, gebeurt uitsluitend via de gemeentelijke diensten. Wie nood heeft aan drinkbaar water, neemt het best contact op met de eigen gemeente.

Pepingen:02-383 14 20
Lennik: 02-531 02 00
Gooik: 02-532 41 56
Roosdaal: 0496-17 07 73
Ternat: 02-583 04 28
Halle: 02-363 24 44
Galmaarden: 0477-80 76 01
Bever: 0474-26 56 81
Herne: 02-397 11 55

Wellicht kunnen er nog een hele dag problemen zijn met de watertoevoer

UPDATE 13.13 uur.
Vivaqua deelt mee dat in Halle en Buizingen de toestand ongewijzigde blijft. Momenteel zijn er geen problemen. De lagere druk op de hoogste punten van Buizingen ( oa Kamerijkbos en Kamerijkdelle blijft wel bestaan. Er worden geen problemen verwacht de komende uren en dagen. Vivaqua zal de stad op de hoogte houden moest de situatie opeens verslechteren.
VMW ( Lembeek ) heeft door verschillende schakelingen uit te voeren de situiatie kunnen verbeteren. Voor de komende 6 uur is er waterreserve beschikbaar en dus de watertoevoer verzekerd. Ook hier verwacht men Lembeek in de komende uren en dagen zonder problemen van water te kunnen voorzien. 

UPDATE 14 uur
Opnieuw verdeling drinkbaar water vanaf 15 uur in Ninove

Sinds middernacht 15 december is er, na een breuk in een aanvoerleiding van leidingwater in Sint-Pieters-Leeuw, op veel plaatsen in Oost-Vlaanderen een probleem met de watertoevoer.
Ook  Ninove heeft hieronder te lijden. De herstellingswerken zullen zeker nog tot deze avond duren.

 Vanaf 15u kunnen particulieren opnieuw terecht op de binnenkoer van het stadhuis van Ninove of bij de brandweerkazerne voor drinkbaar water. De stad zal tegen dan opnieuw over 5.000 liter water  beschikken (3.000 liter via de watermaatschappij en 2.000 liter via defensie). Per gezin kan men 2 liter water afhalen.

UPDATE 16.45 uur

Watertekort in drie gemeenten opgelost, in zeven andere blijft het in gedrang 
 Huidige situatie in het getroffen gebied
Naar aanleiding van de breuk in de waterleiding in Sint-Pieters-Leeuw, is de watervoorziening in Bever, Galmaarden en Herne momenteel genormaliseerd. Vanuit Wallonië is er een reguliere watervoorziening naar het reservoir van Kester waardoor de problemen opgelost zijn.
In de zeven andere gemeenten, Gooik, Halle, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Ternat, blijft de watervoorziening in het gedrang. Er kan zich een tekort aan drinkbaar water voordoen vanaf de vooravond. Momenteel is de verwachting dat de situatie zich morgen, in de loop van de voormiddag, ook daar zal normaliseren.

UPDATE DINSDAG 8 uur
Watertekort in Pajottenland: provinciale rampenfase wordt afgeblazen

Naar aanleiding van de breuk in de waterleiding in Sint-Pieters-Leeuw, is de situatie met betrekking tot de watervoorziening in de tien getroffen gemeenten van het Pajottenland momenteel genormaliseerd.
Daarom besliste gouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant om de provinciale rampenfase af te blazen.

Aan de bevolking van Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Ternat wordt wel nog gevraagd om tot woensdagavond volgende voorzorgsmaatregelen te nemen : het water moet gedurende 5 minuten gekookt worden als het gebruikt wordt: om te drinken, het zetten van koffie/thee en het maken van soep, het poetsen van de tanden, het bereiden van maaltijden en spoelen van rauw te eten groenten, het maken van babyvoeding, het bereiden van ijs.
Het water moet niet gekookt worden voor andere toepassingen zoals douchen, baden, wassen en poetsen, het water kan een bruine kleur vertonen. In dat geval gebruikt men het water best niet voor de was.

Deze maatregelen moeten ook genomen worden voor de inwoners uit Ninove en Geraardsbergen die te kampen hebben gehad met waterproblemen.

Verwacht wordt dat vrijdag de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw terug in beide richtingen zal kunnen gebruikt worden

NINOVE EN GERAARDSBERGEN

In Ninove en Geraardsbergen zijn de problemen nog niet helemaal van de baan. Een aantal huisgezinnen hebben er nog geen water.

In het centrum van Ninove is een lek ontstaan wat waterproblemen meebrengt voor sommige huizen. In geraardsbergen zijn het vooral de hogergelegen huizen die nog waterproblemen hebben

UPDATE DINSDAG 8.30 uur
Watertekort in Pajottenland: geen voorzorgsmaatregelen voor Bever, Galmaarden en Herne

Voor de bevolking van Bever, Galmaarden en Herne zijn de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot het leidingwater niet nodig.

De inwoners van deze drie gemeenten worden van leidingwater voorzien via het reservoir van Kester, waar de toestand eerder genormaliseerd werd. Het reservoir van Kester krijgt immers zijn water rechtstreeks via Wallonië.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2008
Marc Sluys/Felix Merckx
Sluys en De Koster
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 29 okt 2024

archief