GOOIK/ PAJOTTENLAND – Wielerbabbel

C21

GOOIK/ PAJOTTENLAND – Wielerbabbel

Editiepajot_wielerbabbel_gooik_deschuyffeleer
Jaarlijkse wielerbabbel in Gooik : grote belangstelling. Foto: G.Deschuyffeleer
 
Editiepajot_wielerbabbel_gooik_deschuyffeleer__3_

Met het oog op het komend wielerseizoen kwamen de organisatoren en de wielerclubs van het Pajottenland op initiatief van het Politiecollege met als voorzitter burgemeester Michel Doomst en van de lokale politie Pajottenland samen voor de jaarlijkse wielerbabbel in Gooik. Ook de wielerbonden, de gemeentebesturen en de renners met als spreekbuis Bert Roesems worden telkenmale bij de samenkomst betrokken.

Ieder seizoen begeleidt de lokale politie van het Pajottenland zo’n 30-tal lokale wielerwedstrijden en een nagenoeg zelfde aantal doortochten van grotere wielerwedstrijden voornamelijk op weekend- en feestdagen. “Vooral het aspect veiligheid en het voorkomen van overlast willen wij met deze bijeenkomst benadrukken. Een wielerwedstrijd blijft een risicovolle organisatie en brengt heel wat hinder mee voor de buurt. Vroeger bestond er voor zo’n organisaties heel wat meer begrip en belangstelling, maar nu nemen de mensen veel vlugger aanstoot aan dergelijke wedstrijden. Ook onze streek kent immers veel inwijkelingen die niet langer vertrouwd zijn met koersen, waardoor zij zich al gauw ergeren aan een klein oponthoud hen opgelegd door een seingever of aan een lokale verkeersomleiding” geeft korpschef Roland Pauwels aan. “Het komt er dan ook op aan om de wedstrijden in harmonie te laten verlopen tussen enerzijds de wereld van het wielrennen en anderzijds de bevolking, die – het moet gezegd - ook meer en meer de terzake geldende verkeersregels negeren.”

In samenspraak met de burgemeesters nam de lokale politie reeds enkele initiatieven om de veiligheid bij wielerwedstrijden te verhogen. “Zo rijdt de politie iedere wielerwedstrijd voor, dienen de organisatoren naast een koersdirecteur voor het sportief verloop ook een veiligheidscoördinator aan te duiden en dient een seingever op moto zich op te houden in de onmiddellijke omgeving van de pilootwagen om niet voorziene hindernissen nog tijdig te kunnen signaleren”, geeft de korpschef nog aan. Ook stelt de politie de organisatoren verkeersborden voor koersen ter beschikking. Deze dienen dan op de drukke verkeersassen geplaatst om het tegemoetkomend verkeer tijdig te waarschuwen.

Als renner weet prof Bert Roesems als geen één de veiligheid in en rond wielerwedstrijden in te schatten : “In het peloton wordt vooral uitgekeken naar weinig zichtbare obstakels op het parcours. Best worden dergelijke hindernissen dan ook afdoend gesignaleerd door hoog opstaande palen met signalisatievlaggen of door signaalgevers met gele vlag en met het nodige akoestisch materiaal zoals een fluitjeom de aandacht van de renners te vestigen”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2009
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 jul 2024

archief