PAJOTTENLAND – Diefstallen fors gestegen

C21

PAJOTTENLAND – Diefstallen fors gestegen

Editeipajot_zone_pajottenland_2009_foto_s_deschuyffeleer__24_
Politiezone Pajottenland. Hoofdcommissaris Roland Pauwels, Commissarissen Patrick Nolis, Serge Roelens en Philippe De Gelas. - Foto: Deschuyffeleer.
 
Editeipajot_zone_pajottenland_2009_foto_s_deschuyffeleer__10_
Editeipajot_zone_pajottenland_2009_foto_s_deschuyffeleer__15_
Editeipajot_zone_pajottenland_2009_foto_s_deschuyffeleer__1_
Editeipajot_zone_pajottenland_2009_foto_s_deschuyffeleer__23_
 

Het aantal diefstallen in woningen kende het afgelopen jaar in het Pajottenland een forse stijging. De verkeersveiligheid daarentegen evolueerde gunstig. Dat maakte de lokale politie Pajottenland bekend tijdens haar druk bijgewoonde voorjaarsbijeenkomst in het Bavocentrum in Herfelingen waarop eveneens de doelstellingen voor dit jaar werden toegelicht.

Ondanks haar gerichte acties klokte het aantal diefstallen, weliswaar met inbegrip van de pogingen, af op 189 tegenover slechts 144 gevallen in 2007. Hierdoor wordt de sinds de politiehervorming dalende trend omgebogen. Lennik blijft koploper met 65 feiten. Nieuw is wel dat ook Gooik (40) het slachtoffer werd van een ganse reeks inbraken. Daarnaast zag ook Pepingen (19) het aantal diefstallen sterk toenemen. In Bever, Galmaarden en Herne bleef het aantal feiten nagenoeg op hetzelfde peil.

Korpschef Roland Pauwels vindt niet zo direct een verklaring voor het fenomeen. “De jongste jaren daalde het aantal diefstallen jaar per jaar. Met deze cijfers belanden wij in één klap echter terug op het peil bij het opstarten van de politiezone in 2002. De dadergroepen plegen niet langer een reeks van inbraken in één straat of in éénzelfde wijk. Meer en meer gaat het om blijkbaar alleenstaande feiten vooral overdag en ’s avonds die evenwel naderhand aan de hand van onderzoek aan elkaar kunnen gelinkt worden. Overigens handelen de daders veelal bliksemsnel en verlaten zij zeer vlug het actieterrein”.

Het Pajottenland werd het voorbije jaar eveneens opgezadeld met een reeks van gewapende overvallen zoals op de postkantoren in Bever en Pepingen en op een superette in het Lennikse. “Gelukkig konden hier vrij vlug relaties gelegd worden naar de daders zodat verder onheil kon voorkomen worden” weet de korpschef aan te geven.

Na knappe cijfers in 2007 (54) steeg ook het aantal diefstallen in voertuigen (73) net zoals overigens het aantal diefstallen van voertuigen, dat opliep van 7 naar 10.

Voor verkeer evolueerden de zaken ondanks het alsmaar drukker verkeer wel in de goede richting. Zo daalde het aantal lichtgewonden van 173 naar 135, terwijl het aantal zwaargewonden beperkt bleef tot 15. Wel vielen er jammer genoeg toch nog drie dodelijke slachtoffers te betreuren. De hoofdcommissaris wijt de gunstige cijfers aan “het strak handhavingsbeleid inzake snelheid met 9 426 bekeuringen met de bemande en 2 427 met de onbemande camera waardoor de gevolgen van de ongevallen vaker minder erg uitvallen”. Wel vindt de korpschef het in 315 keren negeren van het rood verkeerslicht wel een bijzonder alarmerende vaststelling.

Dit jaar wordt de strijd tegen de diefstallen in woningen sowieso een absolute prioriteit zonder evenwel de verkeersveiligheid met acties rond onaangepaste snelheid, agressief rijgedrag en alcohol en drugs achter het stuur uit het oog te verliezen. Ook intrafamiliaal geweld blijft genieten van een bijzondere aandacht. Nieuw is wel de aanpak van het fenomeen overlast bij fuiven en festiviteiten. Zo zullen de overlastplegers bijzonder scherp in het oog worden gehouden.

De lokale politie Pajottenland hoopt dit jaar ook de bouw van een nieuw politiehuis in Kester op te starten zodat alle diensten eindelijk kunnen gecentraliseerd worden in een site. Mede namens zijn collega’s-burgemeesters gaf Michel Doomst, voorzitter van de politiezone, overigens ook aan zich best in de zone te kunnen vinden. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 feb 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief