GOOIK - Landbouwbabbel

C21

GOOIK - Landbouwbabbel

Img_0053
(Foto Kos)
Img_0056
(Foto Kos)
Img_0061
Bert Depelseneer Dienst Verkeer. (Foto Kos)

Samen met de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en de gemeentebesturen van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen zette de lokale politie Pajottenland haar tweejaarlijkse landbouwbabbel op in de Schuur van de Cam in Gooik.

Veilig landbouwthema was andermaal een hoofdthema. Zo wordt de actie Modder op de Weg voortaan niet langer uitsluitend in de herfst maar doorlopend aangehouden. “Het aantal ongevallen met landbouwvoertuigen blijft gelukkig beperkt” wist Bert Depelseneer van de verkeersdienst te melden. “Ondanks het slechte drassige najaar werd er maar één ongeval te wijten aan modder op de rijbaan vastgesteld. In 12 andere gevallen ging het louter om een aanrijding waarbij een landbouwvoertuig betrokken partij was.” In die zin pleitte André Leroy van het Algemeen Boerensyndicaat voor meer hoffelijkheid in het verkeer tussen de landbouwers en de overige weggebruikers.

Luc Daniels van de Lijn kon zich vinden in de moeilijkheden die de bestuurders van landbouwvoertuigen, net zoals de busbestuurders, ondervinden bij de verschillende hindernissen die op of langs de rijbaan worden opgeworpen om het verkeer te kanaliseren of af te remmen.

Mesttransporten
Vanuit de Vlaamse Landmaatschappij liet Bart Paeshuyse de aanwezige landbouwers kennismaken met de nieuwe GPS-apparatuur om de mesttransporten naar het Pajottenland op te volgen. Hij kondigde op termijn ook controles met staalafname aan. Zijn diensten werden trouwens recent in het bezit gesteld van een aangepast voertuig.

Ook het inzetten van buitenlandse arbeidskrachten op een landbouwbedrijf kwam aan bod met Jos Barbé van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Hij waarschuwde voor het inzetten van buitenlanders via allerlei interim-kantoren vanuit Nederland en Duitsland in dubieuze omstandigheden. Vanaf mei van dit jaar krijgen ook de landbouwers overigens de mogelijkheid om aan gunstige voorwaarden buitenlandse werknemers met officiële arbeidskaarten tijdelijk in dienst te nemen.

Agrarische afbakening
Nele Lauwers van de Boerenbond maakte een stand van zaken op van de agrarische afbakening in het kader van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen. Hierbij lijken zich voor het Pajottenland geen al te grote problemen te stellen voor het herbevestigen van de landbouwgronden.

Burgemeester Michel Doomst kwam ook de plannen toelichten voor het opstarten van een ruilverkaveling over het ganse grondgebied van Gooik. Volgens burgemeester André De Roubaix zijn er ook verkennende gesprekken om in de sector Bogaarden/Heikruis een nieuwe ruilverkaveling op te starten. De Gooikse burgemeester gaf ook nog aan dat er ideeën leven voor de verdere plattelandsontwikkeling van het Pajottenland.

Als slot voor de boeiende avond maakte Inge Dooremont van RLZZZ een balans op van het project Trage Wegen. Ook van het nieuw project “Trage Wegen, erfgoed op dreef” werd een tipje van de sluier opgelicht. Essentieel bij Trage Wegen blijken het creëren van een breed draagvlak en het samenwerken met vele mensen en zeker met de landbouwers. Gooik en Pepingen worden overigens op termijn ook opgenomen in het wandelwegenknooppunt.

Gunther  Van Laethem uit Oetingen toonde zich de beste in de quiz over het Pajottenland.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 feb 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 22 jun 2024
Marc Colpaert | 21 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief