PAJOTTENLAND - Sensibiliserende acties tijdens de Maand van de Geestelijke Gezondheid

C21

PAJOTTENLAND - Sensibiliserende acties tijdens de Maand van de Geestelijke Gezondheid

Geestelijke_gezondheid
PAJOTTENLAND - Sensibiliserende acties tijdens de Maand van de Geestelijke Gezondheid - Bianca Vanreepinghen - © Deschuyffeleer
 
Geestelijke_gezondheid_1
PAJOTTENLAND - Sensibiliserende acties tijdens de Maand van de Geestelijke Gezondheid - © Deschuyffeleer
 

Ook binnen de regio Pajottenland worden tussen 1 en 10 oktober 2021 in het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid verschillende acties uitgerold. Met die acties willen  de organisatoren de mentale weerbaarheid versterken én de geestelijke gezondheid bespreekbaar maken. Dit jaar is het centraal thema 'Neem plaats op onze bank!'. Die uitnodiging dient dan ook zowel letterlijk als figuurlijk te worden geïnterpreteerd. De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven, Te Gek!? en de Vlaamse Logo’s en met de steun van de Vlaamse overheid.

In Bever, Herne, Galmaarden, Gooik en Lennik worden de acties gecoördineerd door het intergemeentelijk gezondheidsplatform Pajottenland. Een platform dat bestaat uit Bianca Vanreepinghen, de intergemeentelijke preventiewerker gezondheid Pajottenland, de gemeentelijke ambtenaren gezondheid en LOGO Zenneland. De aftrap van de acties gebeurde niet toevallig op een bank onder het tentzeil op het Gooiks dorpsplein. De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in Vlaanderen wordt in het Pajottenland graag aangegrepen om er een ‘Maand van de Geestelijke Gezondheid’ van te maken.

Ontmoeting en sociale verbondenheid 

Bianca Vanreepinghen: “Dit jaar staan ontmoeting en sociale verbondenheid centraal. Want contact met anderen, dat hebben we nodig. Warme, bevredigende contacten laden onze batterijen op, geven ons de kans te troosten en getroost te worden als het minder gaat, zorgen ervoor dat we gemeenschappelijke herinneringen opbouwen, … Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt. Na al die maanden coronapandemie weten we meer dan ooit: veerkrachtig zijn, dat doen we best samen. Wij rollen dan ook verschillende acties uit”.

Hulplijnen

“Hulplijnen rond geestelijke gezondheid moeten we dichter bij de bevolking krijgen. De coronacrisis zorgde bij veel mensen voor mentale problemen. Maar je goed in je vel voelen is altijd belangrijk, in alle omstandigheden. Daarom nam het intergemeentelijk gezondheidsplatform Pajottenland het initiatief in te zetten op een online aanbod onder de vorm van een sociale kaart binnen de rubriek ‘gezondheid’ op de gemeentelijke websites. Daar is een overzicht te vinden van  hulplijnen voor jongeren, voor volwassenen en voor hulpverleners. Er is ook aandacht voor de hulpverleningsdiensten in onze eigen gemeenten.

De link met gezondheidsthema’s en mentaal welzijn is zeer groot. Denk maar onder meer aan een eetstoornis, genderdiversiteit en rouwen na overlijden. Ook de algemeen gekende hulplijnen zoals de zelfmoordlijn, en de jongereninformatie en teleonthaal kregen een plaatsje in het online overzicht. Maar we hadden zeker ook oog voor de meer onbekende websites. Iedereen kan vanaf nu naar de gemeentelijke website surfen en doorklikken op de weblinks die naast informatie ook gerichte hulp aanbieden, bovendien vaak ook anoniem”, vervolgt Bianca.

Spreuken en stickers

“Net als vorige editie zetten we in het Pajottenland ook opnieuw in op de stickeractie naar de lokale handelaars en de lokale  bevolking toe onder de slogan ‘probeer een regenboog te zijn in iemands wolk’. Raamstickers zullen verschijnen aan tal van uitstalramen van handelszaken. De lokale handelaars kunnen in hun gemeente ook een krijtstift bekomen om een veerkrachtige spreuk op hun raam te noteren. Kortom, als het de klant maar een goed gevoel geeft wanneer hij de zaak voorbij komt. Er zijn ook kleine stickertjes beschikbaar in allerhande openbare gebouwen zoals de lokale bib, en het onthaal van het gemeentehuis. Mensen kunnen ze meenemen om eventueel op hun persoonlijk materiaal te kleven zoals een agenda, een map, een frigo”, aldus nog een gedreven Bianca.

Actie zitbanken

“Zitbanken in de gemeenten zullen worden opgefleurd met bankhangers. Zodat mensen er even kunnen stilstaan bij hun gedachten en gevoelens. En eventueel kunnen ze er ook een babbeltje slaan met elkaar. De bankhangers zullen daarom voorzien zijn van vragen zodat de mensen gemakkelijk in gesprek kunnen gaan met elkaar. Daarnaast zal er in elke gemeente ook één silhouet geplaatst worden op een zitbank waar veel mensen voorbijkomen. Die silhouet stelt een persoon voor die op de bank zit en op het silhouet staan een slogan en een aantal hulplijnen vermeld. Onze bedoeling is om de hulplijnen ook op deze manier korter bij de mensen te brengen. We hebben dus ook aandacht voor de mensen die geen digitale mogelijkheid hebben om hulp te consulteren. Deze acties kaderen in het charter gezonde gemeente en vallen onder de duurzame ontwikkelingsdoelstelling ‘gezondheid en welzijn”, sluit Bianca het actieprogramma af.

Er over praten een eerste stap

Greet Rozenboom, maatschappelijk assistente bij de dienst Welzijn in Herne: ”Ook onze gemeente is uiteraard begaan met het welzijn van de inwoners en wil het ‘hier praten we liever niet over’ een halt toeroepen. Ik ben er van overtuigd dat wij – en niet alleen van uit Herne maar ook van uit alle andere gemeenten -  zulke intergemeentelijke acties toejuichen. Geestelijke gezondheid en psychische problemen zijn delicate en moeilijk bespreekbare thema’s waarbij als een eerste stap er over praten beslist een absolute aanrader is”. 

Waar kan er bijkomende informatie gevonden worden?

https://www.herne.be/welzijn/gezondheid/hulplijnen 
https://www.samenveerkrachtig.be
https://www.gooik.be/welzijn-en-zorg/gezondheid/hulplijnen-0
https://www.lennik.be/algemene-hulplijnen
https://www.galmaarden.be/hulplijnen.aspx
https://www.bever-bievene.be/vrije-tijd/gezondheid/hulplijnen
www.sdgs.be
https://www.facebook.com/intergemeentelijkepreventiewerker.pajottenland

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief