REGIO - Ook in het Pajottenland is er aandacht voor valpreventie.

C21

REGIO - Ook in het Pajottenland is er aandacht voor valpreventie.

A_a_vallen
 
Van 25 april tem 1 mei is het de 11de week van de valpreventie. Maar valpreventie is een thema dat we ruimer moeten zien dan enkel in de maand april, zegt Bianca Vanreepinghen preventiewerker gezondheid Pajottenland. Het intergemeentelijk gezondheidsplatform Pajottenland slaat naar goeie gewoonte de handen in elkaar om valpreventie onder de aandacht te brengen bij de thuiswonende ouderen in het Pajottenland, maar zeker ook naar onze seniorenvoorzieningen en de lokale bevolking. 
De valrisicofactoren zijn verminderd evenwicht, verminderde spierkracht, ongezonde voeding, onveilige woonomgeving, slecht zicht. 
 
Zo worden er in het Pajottenland checklisten verdeeld via de thuisdiensten, zodat de thuiswonende oudere samen met de hulp aan huis even kan overlopen wat er veilig is in huis en wat beter kan. Dit gebeurt aan de hand van een korte vragenlijst.
 
Daarnaast zal er intergemeentelijk ingezet worden op placemats voor onze dorpsrestaurants, seniorenactiviteiten. Op de placemats staan heel wat tips om vallen te voorkomen en er wordt ook gesensibiliseerd rond voldoende bewegen. Ook het thema slaapmedicatie komt via de placemats onder de aandacht. Op verschillende plaatsen zoals in de rusthuizen, dorpsrestaurants,... zullen we ook inzetten op roll up banners om de campagne onder de aandacht te brengen, aldus Bianca Vanreepinghen.
 
Om de campagne af te sluiten, zal er een optreden van Kris Baert 'als slapen weer een zaligheid wordt' gepland worden tijdens de ouderenweek in de maand november (21-27 nov 2022). Kris praat over zijn slaapproblemen, gebruik van slaapmedicatie en hoe hij ermee omgegaan is.De voorstelling zal doorgaan in de feestzaal van Sint-Pieters-Kapelle op donderdag 24/11/2022. 
Alle senioren of geïnteresseerden uit onze 5 gemeenten zijn welkom. 
Inschrijven kan via preventie@pajottenland.be. Deelnemen is gratis.  
Meer info zal hierover nog volgen in de lokale pers, via sociale media of het lokale infoblad van de gemeente. 
 
We zijn ook aan het bekijken hoe we voor deze campagne nog meer intergemeentelijke diensten op de kar kunnen trekken om valpreventie in de kijker te zetten in het Pajottenland. Momenteel is er afstemming met sporrtregio Pajottenland en woonwinkel Pajottenland. Deze diensten richten zich immers ook naar senioren rond het thema bewegen en inrichten van de woning. 
 
Wie zelf meer te weten wil komen over de campagne kan terecht via www.valpreventie.be
 
Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen
Het is als hulpverlener dan ook van essentieel belang om de oudere bewust te maken dat vallen vaak voorkomt en ernstige gevolgen kan hebben.
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 apr 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2023
Marc Colpaert | 18 mei 2023

archief