OETINGEN - Elektrisch raceteam van VUB presenteert plannen nieuw raceseizoen

C21

OETINGEN - Elektrisch raceteam van VUB presenteert plannen nieuw raceseizoen

Editie_gooik_vub_auto_3__kopie_
De nieuwe racewagen.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_auto_1__kopie_
Heel wat belangstelling.- Foto marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_auto_2__kopie_
Heel wat volk.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_auto_4__kopie_
Alexis kroop even zelf achter het stuur.- Foto Marc Colpaert
 

VUB Racing, het competitief elektrisch raceteam van de Vrije Universiteit Brussel, stelt haar project voor het komende raceseizoen voor in de labo’s van B-PHOT Brussels Photonics met dank aan directeur Hugo Thienpont. Op de VUB Photonics Campus in Gooik werd het team de ploeg van 32 gemotiveerde studenten voorgesteld en natuurlijk hun racewagen. "Bijna de hele wagen werd door deze studenten zelf gemaakt", vertelde teammanager Alexis Salmon. 

VUB Racing is het competitief EV-raceteam van de Vrije Universiteit Brussel dat deelneemt aan internationale Formula Student-competities. Formula Student lijkt sterk op Formula One: 

volg een reglement, bouw een wagen, doe mee aan een race. 

 

Een universitair raceteam zorgt ervoor dat jonge ingenieurs permanent worden uitgedaagd en gemotiveerd om hun kennis en kunde te blijven verbeteren. De competitieve aard van het project doet studenten anders werken dan ze gewend zijn vanuit hun hoorcolleges. De zakelijke  kant van het onderhouden van een raceteam is de perfecte mogelijkheid om studenten met interesse in het ondernemen ervaring op te laten doen voor hun toekomstige taken. Het belangrijke groepsaspect is bovendien iets dat je nergens anders terugvindt op dezelfde schaal als een internationale ingenieurscompetitie.

 

“Dankzij onze samenwerking met B-PHOT is het team in aantal leden verdubbeld”, zegt co-manager Ruben De Backer van VUB Racing. “Zij hebben een cruciale rol gespeeld met het heroprichten van het team na de COVID-pandemie. Samen met B-PHOT hebben we ervoor gezorgd dat er een echte professionalisering plaatsvond binnen het team. En daardoor konden we overstappen van een team dat binnen één enkele studierichting werkt naar een werkelijk universitair team.”

 

“Dit jaar starten 32 gemotiveerde studenten aan het bouwen van de nieuwste generatie van onze wagen die de snelste, lichtste en betrouwbaarste van onze wagens zal zijn. Naast de vorige versies van de wagen zal dit nieuwe model haast niet te vergelijken zijn door onder andere het toevoegen van aerodynamische elementen. Ook starten we een plan op met vijf masterstudenten om de racewagen autonoom, zonder bestuurder, te laten racen.” 

 

Volgens De Backer zijn ook enkele andere partners onmisbaar: “De technische expertise van onze vrienden bij Atlas Copco komt altijd van pas. Leden en alumni van VUB Racing doen er stages en soms beginnen ze zelfs hun carrière bij onze hoofdpartner. Wij hebben een heleboel samenwerkingen die ons puur helpen met het bemachtigen van componenten voor de bouw van onze voertuigen. Denk maar aan toplagers van SKF, Formule 1-veringen van R-Tec en natuurlijk de fantastische printplaten en elektronische ondersteuning van EuroCircuits. Premium Partners zorgt ervoor dat wij een duidelijke branding hebben voor onze evenementen. Dankzij onze contacten bij B-PHOT kunnen we gebruik maken van hun professionele apparatuur. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het bemiddelen van de professionele werking van ons raceteam. De blauwe teamkledij van L.S Flocking was bijvoorbeeld hun idee!"

Wat VUB Racing onderscheidt van de andere teams is dat ze werken onder het ‘Built not bought’-principe. In plaats van componenten aan te kopen focussen ze op het zoveel mogelijk zelf bouwen van onderdelen. Een voorbeeld hiervan zijn hun axiaal-flux motoren  die ze vorig jaar hebben gebouwd. Slechts een handvol teams ontwerpen en maken die zelf.   

“Vorig jaar hebben we deelgenomen aan de Formula Student-competitie in Nederland met onze wagen Atlas, waar we op de negentiende plaats geëindigd zijn, middenin de Belgische teams. Ons doel naar volgend jaar toe is om als beste Belgisch team te eindigen met een grote focus op het “engineering design”-gedeelte van de competitie waarin we in de top vijf van de competitie willen eindigen. Dit is een deel van de competitie waarbij de ontwerpkeuzes van het team beproefd worden en waarmee we met onze ‘Built not bought’-mentaliteit zeer hoog op kunnen scoren”, besluit Alexis Salmon.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 sep 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief