GALMAARDEN/ GOOIK/ HERNE/ PEPINGEN - PBE passief voor energiezuinige passiefwoningen

C21

GALMAARDEN/ GOOIK/ HERNE/ PEPINGEN - PBE passief voor energiezuinige passiefwoningen

Editiepajot_peter_reekmans
Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans. - Foto AGR.

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (Lijst Dedecker) vergeleek de premiebedragen die netbeheerders aan verbouwers geven, en kwam tot opmerkelijke vaststellingen.

Alhoewel het centrale doel toch de zorg voor een beter leefmilieu is, blijken sommige netbeheerders in Vlaanderen er een zeer aparte aanpak op na te houden. Wat in de ene regio financieel stevig aangemoedigd wordt wegens zeer goed voor het milieu, blijkt een paar kilometer verder geen cent subsidie waard te zijn. Vreemd toch. Netbeheerder PBE (enkel actief in de Vlaams-Brabantse gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Geetbets, Glabbeek, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Tielt-Winge, Tremelo, Zoutleeuw, Galmaarden, Gooik, Herne en Pepingen) houdt zich zo bijvoorbeeld opvallend passief ... inzake het promoten van verbouwing tot passiefhuis, nochtans dé norm in energiezuinige woningen.

Wie z'n woning ombouwt tot zo'n enorm energiebesparend huis, krijgt van PBE geen cent. Netbeheerders als EANDIS, AGEM en INFRAX moedigen verbouwen tot passiefhuis wél gul aan, met premies tot 2000 EUR. EANDIS en AGEM geven ook verbouwers van appartementen een mooie financiële bonus, PBE heeft ook hier geen cent voor opzij.

Reekmans wil dat de zorg voor een beter leefmilieu via besparing op energie in heel Vlaanderen op een uniforme manier gebeurt. De netbeheerders hebben nu een kluwen aan premies, en het is nu een loterij waarbij je woonplaats doorslaggevend is om al dan niet voor subsidie in aanmerking te komen. De logica ontbreekt, passiefhuizen worden unaniem gepromoot als het beste qua energiebesparing dus kan het niet zijn dat een netbeheerder als PBE die quasi een hele provincie bedient, deze stap niet zet.

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans stelde hieromtrent een aantal vragen aan minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en wacht nu af welke respons hij krijgt. In elk geval zal Reekmans de strijd voor meer uniformiteit in de energiesector de komende jaren doorzetten. "De discriminatie op basis van woonplaats moet stoppen, we leven toch in de 21e eeuw" benadrukt Reekmans.

Meer info: www.peterreekmans.be .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2009
Gerrit Achterland
AGR
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 27 sep 2022

archief