HALLE - Confrérie van de Vaantjesboer brengt de reuzen van de Stieweg terug in het stadsbeeld

C21

HALLE - Confrérie van de Vaantjesboer brengt de reuzen van de Stieweg terug in het stadsbeeld

Editiepajot_halle_callebaut_foto_merckx
Rita Callebaut uit Gooik, maakte 20 jaar geleden het beeld van de kleine Vaantjesboer. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_pax_foto_merckx
Pater Pax voorziet de reuzen van de Lange Stieweg van een nieuw identiteitsbewijs. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepqjot_hqlle_peters_en__eters_foto__erckx
De peters en de meters van de drie reuzen. (Foto Felix Merckx)
 

De Confrérie van de Vaantjesboer gaat er voor zorgen dat de drie reuzen van de Lange Stieweg (deel van de Basiliekstraat) terug regelmatig in het Halse stadsbeeld gaan verschijnen. Zij hebben de taak op zich genomen om dit stuk Hals erfgoed (de oudste reuzen van Halle) te bewaren en opnieuw in ere te herstellen.

Nadat zij jaren op de zolder van Pater Pax stonden werden zij tijdens een pronkzitting op het Halse historische stadhuis door dezelfde Pater Pax (in groot ornaat), die ooit tot burgemeester van de Lange Stieweg benoemd werd, aan de Confrérie van de Vaantjesboer overgedragen.
Romeo Vandestieweg en Juliette Vandecommerce met hun dochter Rooske zijn vanaf nu lid van de Confrérie van de Vaantjesboer.
 
Vader Romeo en zijn vrouw Juliette zagen het levenslicht op 18 augustus 1936. Dochter Rooske werd geboren in 1961. Jaarlijks kwamen zij buiten om mee met de handelaars van de Lange Stieweg de patroonheilige te vieren. Een traditie die verschillende jaren geleden verdween, waarna de reuzen op een zolder van het klooster  de Paters Conventuelen verdwenen.
Van Pater Pax kregen zij nu een nieuwe identiteitskaart en stelde hij ook de nieuwe meters en peters voor, allemaal mensen die nauw verbonden waren of nog zijn met de Lange stieweg (Basiliekstraat).
 
Rooske kreeg als peter Marc Trouet en als meter Myriam Trouet.
Wilfried Vanrossem en zijn echtgenote Iris Drabbé werden peter en meter van Juliette.
Romeo kreeg als peter en meter Liebert Theunkens en diens echtgenote Lucienne.
 
20 jaar kleine Vaantjesboer
Twintig jaar geleden werd op de Halse Beestenmarkt het beeld van de kleine Vaantjesboer ingehuldigd. De mensen die voor dit beeld zorgden werden tijdens de pronkzitting met een diploma bedacht.
 
Voor de geschiedenis van dit beeld moet men teruggaan naar einde maart 1989. De vzw De Meiboom vond toen dat het tijd was dat de school voor beeldende kunsten De Meiboom meer verbonden zou worden met het volkse leven in Halle. Van de toenmalige directeur kregen de leerlingen de opdracht om een beeld te maken van een echte Vaantjesboer.
 
Bij de inhuldiging van het beeld in 1989 zegde de toenmalige voorzitter van de vzw Tom Severs het volgende: “Wij kozen voor de figuur van de Vaantjesboer omdat deze figuur nooit echt heeft bestaan. Het is niet de beeltenis van een overleden politicus, een geestelijke of een verdienstelijke kunstenaar. Het is een beeld geïnspireerd op de figuur van de Vaantjesboer, zoals die voortgesproten is uit de fantasie van wijlen Dries Merckx. Het was uiteraard niet de bedoeling de Vaantjesboer, zoals wij die reeds kennen als een fiere reus op zijn ton te kopiëren".
 
De leerlingen die aan het project meewerken konden bijgevolg hun fantasie en hun gevoel voor vormgeving de vrije loop laten. Drie leerlingen maakten elk een beeld waaruit een deskundige jury er één koos, namelijk dat van Rita Callebaut uit Gooik.
 
Het beeld werd in brons gegoten door Yves Tassignon uit Lembeek. Er liep echter wat mis.
Johan Vencken, voorzitter van de Confrérie van de Vaantjesboer: “Bij het gieten van het beeld liep er iets mis met de vorm. Hierdoor werden de voeten van het beeld volledig gevuld met brons, zodat de kleine Vaantjesboer niet minder dan 170 kilogram weegt en er zeven mannen nodig waren om het beeld op zijn sokkel te krijgen. Wij moeten zeker geen schrik hebben dat de ‘kleine’ gestolen zal worden. Met de kostuumpjes die hij geregeld krijgt is dat wel het geval”
 
Van het beeld van de kleine Vaantjesboer werden nu afgietsels gemaakt om de garderobe van de kleine te kunnen tentoonstellen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 sep 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 28 nov 2022

archief