Zes maanden na de fusie van Galmaarden Gooik en Herne is het duidelijk dit was een vergissing

Ondertussen is de fusie van Herne, Galmaarden en Gooik een feit en leven de mensen al 6 maanden in deze nieuwe situatie. Wij gingen ons oor te luisteren leggen, neen niet bij de politiekers, maar bij de gewone man in de straat en sprokkelden heel wat reacties. Eerste vaststelling de mensen uit Gooik voelen zich bedrogen, de algemene tendens is wij zijn nu meer en meer een nummer in een groter geheel. Groeien om klein te blijven daar lachen ze eens mee in onze regio.
Over het waarom de fusie er moest komen daar spreken wij ons niet over uit, de fusie is er dat is een feit. Wij vroegen de laatste maand aan tal van mensen hun mening over de fusie. Wat heel wat mensen hadden gedacht is ondertussen langzaam duidelijk aan het worden. “Wij zijn nu al enkele maanden samen, maar ik kan vandaag niets positief opnoemen wat betreft de fusie. Het is allemaal zo onpersoonlijk geworden, de warmte van de politieker en vriend van om de hoek is volledig verdwenen. Vroeger kende je nog de mensen die in het bestuur zaten, vandaag is dit niet meer het geval”, aldus Dirk uit Galmaarden.
Het grootste slachtoffer zijn de mensen uit Gooik, voor de fusie was dit een bruisend dorp, elke week was er wel iets te doen, vandaag is dit totaal veranderd. De inwoners werden natuurlijk verwend, want ere-burgemeester Michel Doomst was 30 jaar alle dagen de baan op om te gaan praten met mensen tijdens feesten, vieringen en andere evenementen, gewoon dicht bij de man in de straat staan. Vandaag valt dit weg want de nieuwe burgemeester heeft nu drie gemeenten te beheren, zit daarnaast nog eens in het Vlaams Parlement, is bankier en doet in verzekeringen en wie weet wat nog allemaal.
Tijdens tal van evenementen in de drie gemeenten stellen we vast dat weinig mensen de weg vinden naar een optreden in laat ons zeggen Herne als je van Gooik of Galmaarden bent. Of dit ooit zal veranderen, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. “Het is wel spijtig dat er geen park centraal ligt in de drie gemeenten, het Dominicanesssenklooster in Herne is een prachtig stukje natuur, maar het ligt op de verkeerde plaats. Mensen uit Gooik of Galmaarden doen de moeite niet om 20 km te rijden om op wat groen te zitten kijken”, aldus Martine.
Vandaag hebben nog vele mensen een probleem met de naam van de nieuwe gemeente. Tijdens een interview met een man uit Herne werd dit nog maar eens duidelijk. Toen wij de man vroegen bent u van Herne was zijn reactie: “ Ik ben van Sint-Pieters-Kapelle, schrijf dus niet dat ik woonachtig ben in Pajottegem, ik word al misselijk als ik de naam moet uitspreken.”
Wij gingen ook eens ons licht opsteken bij een persoon die jaren een vaste waarde was in onze regio en een partijkaart heeft van de CD&V. “Ik moet het vandaag toegeven, de fusie was een vergissing, het had nooit mogen gebeuren. Ook al was de intentie goed van de CD&V ploeg, onze inwoners verdienen meer dan wat ze vandaag krijgen, het werkt gewoon niet en of het ooit zal werken blijft de hamvraag. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich van de fusie niets aantrekken, die gaan werken, gaan naar huis, gaan op vakantie en gaan weer werken. Maar mensen die betrokken zijn als vrijwilliger of zetelen in tal van verenigingen die merken het wel. We zijn steeds meer een nummer in een groter geheel en dat is heel spijtig”, aldus deze persoon die zijn naam liever niet in het artikel ziet verschijnen.
Wij gingen luisteren bij iemand van het gemeentepersoneel die voor de fusie blij was dat de fusie er aankwam. “Wij zijn vandaag zes maanden bezig en ik moet mijn idee herzien wat betreft, mijn euforie over het nakende fusieverhaal, waar ik u over sprak eind 2024. Het was een vergissing om naast het schuiven met personeelsleden, ook nog eens tal van nieuwigheden, zoals nieuwe software enz, door ons strot te duwen. Het is gewoon teveel van het goede. Daarnaast heb ik het gevoel dat tal van medewerkers op een eilandje werken, er wordt niet meer gesproken met mekaar, je weet ook niet meer waar andere mensen mee bezig zijn. Voor mensen die u telefonisch willen contacteren is het een ramp, want wij mogen geen directe telefoonnummers meer geven, neen vroeger was het beter , nochtans was ik een grote fan van de fusie. Ook bij de schepenen, zomaar eventjes acht stuks, merk ik dat elke schepen vooral bezig is met de mensen en de problemen uit zijn gemeente er is gewoon geen samenwerking en hopelijk moet dit nog komen”, aldus deze persoon werkzaam bij de gemeente.
Conclusie van het verhaal, er is nog heel veel werk aan de winkel, maar er is nog hoop, volgens een studie begint een fusie pas na 12 jaar goed te draaien, dus tegen 2037 moet dat allemaal in orde komen. Maar als ik alle verhalen die mensen mij vertellen optel, dan is de warmte van vroeger uit onze dorpen stilaan aan het verdampen.