DILBEEK - Stakingsacties bij De Lijn laat zich voelen in het Pajottenland

C21

DILBEEK - Stakingsacties bij De Lijn laat zich voelen in het Pajottenland

Autobus

Omstreeks 17.35 uur gisterenavond vond een incident plaats op lijn 116 Kapellekerk – Ternat ter hoogte van de halte Biestebroek op de Bergensesteenweg in Anderlecht. De achterruit van een bus werd door een inslag van buitenaf vernield. Niemand raakte gewond. De Lijn stuurde onmiddellijk een interventieploeg naar de plaats van het incident. De betrokken chauffeur werd opgevangen door een maatschappelijk assistent. Verder onderzoek moet uitwijzen wat nu precies de oorzaak van de inslag was.

Naar aanleiding van dit voorval legden de chauffeurs van De Lijn vanmorgen spontaan het werk neer in de stelplaats van Dilbeek. Niet veel later breidde de staking zich uit naar alle stelplaatsen in de regio Dilbeek. Om 10 uur startte er een overleg tussen vakbonden en directie.
 
Verstoorde dienstregeling
 
De dienstverlening in de regio Dilbeek verloopt al de hele ochtend onderbroken. Volgende lijnen zijn ernstig tot zeer ernstig verstoord:
 
lijn 116 Brussel-Itterbeek-Ternat, lijn 117 Brussel-Itterbeek-Dilbeek,Rondenbos, lijn 118 Brussel-Itterbeek-Schepdaal, lijn 126 Snelbus Brussel-Ninove, lijn 127 Brussel-Liedekerke-Ninove, lijn 128 Brussel-Ninove, lijn 129 Brussel-Dilbeek, lijn 136 Groot-Bijgaarden-Alsemberg, lijn 137 Dilbeek-Alsemberg, lijn 153 Drogenbos-Alsemberg-Halle-Leerbeek-Ninove, lijn 154 Drogenbos-Ukkel-Beersel-Halle, lijn 155 Drogenbos-Sint-Genesius-Rode-Halle, lijn 170 Brussel-Sint-Pieters-Leeuw, lijn 171 Brussel-Brukom-Halle, lijn 172 Drogenbos-Ruisbroek-Sint-Pieters-Leeuw-Vlezenbeek, lijn 820 Dilbeek-Zaventem.
 
 
De Lijn benadrukt dat veiligheid één van haar prioriteiten vormt en is momenteel volop bezig met de ontplooiing van haar veiligheidsplan “Veilig Op Weg”. Voor De Lijn Vlaams-Brabant zijn de belangrijkste maatregelen:
-Er komen 60 extra camera’s op de voertuigen bovenop de 24 bestaande exemplaren. De installatie ervan is deze week van start gegaan.
-Alle autobussen zijn uitgerust met radio en gps
-De dispatching is uitgebreid met vijf mensen. Deze dienst is bemand van de eerste tot de laatste rit.
-Er werden 16 nieuwe lijncontroleurs aangeworven.
-Chauffeurs en controleurs krijgen een voortgezette opleiding omgaan met agressie.
-Een deskundige Sociale Veiligheid ontfermt zich over de veiligheids- en agressieproblematiek.
 
De actie vooraan opstappen zal uitgebreid worden naar alle lijnen
Verder heeft De Lijn Vlaams-Brabant de voorbije 3 jaar twaalf samenwerkingsakkoorden met politiezones afgesloten. Samen met het regelmatige overleg met de Brusselse gouverneur, de procureurs en de politiekorpsen resulteerde dit onder andere in gezamenlijke controleacties op en rond het openbaar vervoer in Brussel.
 
Update
 
Vanmorgen kwamen de vakbonden en de directie van De Lijn Vlaams-Brabant samen voor overleg na het incident op lijn 116 Kapellekerk-Ternat. Daarbij werd gisterenavond de achterruit van een bus van buitenaf vernield. Naar aanleiding van dit voorval brak vanmorgen een spontane staking uit bij de chauffeurs in de stelplaats van Dilbeek.
 
Nieuwe afspraken
 
Tijdens het overleg deze voormiddag kwamen beide partijen tot een akkoord:
-De komende 4 weken zal er extra controlepersoneel aanwezig zijn op de bussen die langs de Bergensesteenweg rijden.
-Daarnaast zal er vandaag nog een overleg plaatsvinden tussen De Lijn, de MIVB en de gemeente Anderlecht over de problemen rond de Bergensesteenweg. Dit gesprek is gepland om 15.30 uur in het gemeentehuis van Anderlecht.
-De uitgebreide, bestaande procedure voor de opvang van agressieslachtoffers wordt verder verfijnd.
 
 Staking breidt uit
 
 In de loop van de namiddag heeft de stakingsactie zich nog verder uitgebreid over alle stelplaatsen in de provincie Vlaams-Brabant. De dienstverlening in Vlaams-Brabant is zeer zwaar verstoord. Alle buslijnen uitgevoerd door privé-exploitanten blijven op dit ogenblik wel verzekerd.
 
In navolging van de cao, werken de syndicale organisaties mee, om op basis van de inzet van vrijwillige chauffeurs, oplossingen te zoeken om deze namiddag zo veel mogelijk scholieren die ’s morgens ter bestemming zijn gebracht, terug naar huis te voeren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2008
Felix Merckx
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 jul 2024
Marc Colpaert | 30 jun 2024

archief