Provincieraad wil niet weten van nieuwe motie over B-H-V

C21

Provincieraad wil niet weten van nieuwe motie over B-H-V

Splitsing_b_h_v
Repro E P

Jan Laeremans ( Vlaams Belang) diende op de jongste zitting van de provincieraad een motie in, in verband met het mogelijke belangenconflict van de Duitstalige Gemeenschap tegen Vlaamse wetsvoorstellen i.v.m. de splitsing van B-H-V. In zijn motie riep hij de Duitstalige Gemeenschap op geen belangenconflict in te roepen.

Volgens Laeremans wordt de Duitstalige Gemeenschap nu tegen wil en dank in deze carrousel betrokken en zullen moeten kiezen of zij zich al dan niet voor de kar van de Franstaligen laten spannen.
 
Laeremans: “Op 26 oktober heeft het parlement van de Duitstaligen zijn maandelijkse zitting, zodat er nog tijd is om de parlementsleden te overtuigen. Zij wachten trouwens naar eigen zeggen op signalen vanuit Vlaanderen. Eerst en vooral zijn de Duitstaligen op geen enkele manier betrokken partij bij eventuele splitsing van de kieskring B-H-V. Weliswaar kennen zij ook de problematiek van Franstalige arrogantie in hun streek en krijgen zij van de Walen geen gewestbevoegdheden, maar onze kieskring ligt zeer ver van de mooie Oostkantons. Van een splitsing zouden zij geen enkel nadeel ondervinden.
Ten tweede zou een instemming met een belangenconflict door de Vlamingen erg negatief onthaald kunnen worden, wat dan weer geen goede zaak zou zijn voor hun politieke, economische en toeristische relaties”.
 
In zijn motie riep Laeremans het parlement van de Duitstalige Gemeenschap op om geen belangenconflict in te roepen tegen de Vlaamse wetsvoorstellen i.v.m. de splitsing van B-H-V. Verder droeg hij de deputatie op om deze boodschap op passende wijze over te maken aan de voorzitter van het parlement, Ludwig Siquet, de fractievoorzitters van de CSP, de SP, de PFF, de ProDG en ECOLO en minister-president Karl-Heinz-Lambertz
 
De motie werd weggestemd door de meerderheidspartijen en Groen! en UF, met  hier en daar een dissidente stem.

Gedeputeerde Tom Troch (sp.a) gaf toe dat een belangenconflict de   kwestie B-H-V weer zal uitstellen, maar zegde verder dat al in 2007 een motie gestemd werd over B-H-V en de provincie daar bij blijft en ze de motie van 2007 niet eindeloos gaan herhalen. 


Bij de stemming drukten 18 raadsleden op het groene knopje: Vlaams  Belang, Linda Vandeneede(N-VA), Lieve Van Linthout (CD&V), Audrey Van  Zyl (open VLD) en Jo Vanderstraeten (onafhankelijke)
Verder waren er nog 3 onthoudingen (Anciaux, Duerinckx en Van  Overstraeten) en stemden CD&V, SP.A, Open VLD, UF en Groen! tegen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2009
Felix Merckx
Repro E P
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

PenZine | 26 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 21 mrt 2024

archief