GOOIK / HERNE - Eerste bericht uit New York

C21

GOOIK / HERNE - Eerste bericht uit New York

Editiepajot_gooik_one_ball_1
Kaatsen is blijkbaar hot in NY. - Foto Kos
 

2500 kaatsmuren in New York City? Dat willen we zien !

Maandag, 15 maart 2010, in de namiddag werden we in JFK (luchthaven) opgepikt door niet minder dan Paul WILLIAMS, vice-president van de World Handball Association en ook voorzitter van de ICHA (Inter City Handball Association). Een grote meneer -letterlijk en figuurlijk- met een stevige lichaamsbouw en zwarte huidskleur. We kregen onmiddellijk een sight-seeing in zijn AUDI in Brooklyn, zijn eigen buurt. We reden langs scholen met een uitgebouwde sportinfrastructuur om werkelijk jaloers op te zijn. Basket, football, speeltuinen en kaatsmuren mooi geïntegreerd in het groen en omgeven door een hoge afsluiting. ONE WALL HANDBALL bestaat al 100 jaar in NEW YORK en sinds 80 jaar worden er kaatsmuren rechtgezet door een vaste onderaannemer van de stad, die er ook de parken onderhoudt.
Tijdens de rit wordt Paul voortdurend opgebeld door leerkrachten lichamelijke opvoeding, welke “handball-materiaal”, zoals ballen, brillen en handschoenen willen kopen. Volgende week start namelijk de interscholencompetitie van het ONE WALL. Paul is een man waarop je kan rekenen en hij vraagt aan Geert of de Belgische kaatsbond klaar is om toe te treden tot de World Handball Association. Hij vraagt ook meer uitleg over de Belgische situatie en waar het ONE WALL zich momenteel bevindt. Geert stelt hem voor om in september 2010 naar Valencia te komen en daar het EK mee te maken. Daar kan hij namelijk ook de nodige promotie maken naar de CIJB toe (Europese Kaatsfederatie).
Later op de avond ontmoeten we Lian CHIN. Zij is geboren en getogen in China Town en kwam reeds op jonge leeftijd in contact met de ONE WALL. Zij sloeg op school gewoon balletjes tegen de muur en toen ze in het park aan het kaatsen was, ontdekte Paul WILLIAMS haar en werd ze lid van zijn federatie. Paul toonde haar alles wat een topspeelster diende te kennen en ze behoorde na enige tijd tot de beste speelsters van de wereld.
Op dinsdag, 16maart werden we door Lian rondgeleid in Manhattan en ontdekten we de mooiste plekjes van deze prachtige stad. We liepen van de ene wijk in de andere : East Village, Soho, Little Italy, China Town, … . Wat opmerkelijk was, is dat elke wijk zijn kaatsmuren heeft in zijn eigen specifiek parkje. Spelers uit alle lagen van de bevolking, jong en oud, meisjes en jongens komen er kaatsen. De sfeer is er onbedwongen en Lian begroet haar kaatsvrienden met een “high five “ of a “big hugg”. Zij neemt onmiddellijk een bal en speelt wedstrijdjes mee. New York is een mengelkroes van rassen en ook op de kaatsvelden vind je dit terug. De ONE WALL is hier gewoon het “bindmiddel” tussen deze verschillende culturen.
Aan de ONE WALL’s van West 4 Street kan zowel Lian als Geert meespelen in een wedstrijdje. Er wordt gewoon geen rekening gehouden met wie je bent of wat je kan ! Een andere bezoeker van dit “court” is Joe CARETTII, ongeveer 75 jaar oud. Hij is gewoon gekleed doch draagt zijn ONE WALL-handschoenen. Hij vraagt aan een zwarte tiener of deze geïnteresseerd is een spelletje ONE WALL en zonder veel nadenken, vatten ze het spel aan. Het is fantastisch te zien hoe deze New Yorkers elkaar vinden op de ONE WALL courts.
’s Avonds wordt ons ook nog eens duidelijk hoe deze sport leeft. Alle ONE WALL-courts worden druk bezocht door supporters en spelers. Geert herkent er enkele topspelers van op het Wereldkampioenschap, vorig jaar in PORTLAND.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mrt 2010
Marc Colpaert
Kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief