HERNE - Een babbel met Sigiswald Kuijken

C21

HERNE - Een babbel met Sigiswald Kuijken

Sigiswalt_kuijken_-_artiest_geboekt_-_deschuyffeleer__15_
Urbaan De Becker in gesprek met Sigiswald Kuijken - Foto's Deschuyffeleer
 
Sigiswalt_kuijken_-_artiest_geboekt_-_deschuyffeleer__1_
Introductie door Robert Rotsaert - ondervoorzitter bibliotheekraad - Foto Deschuyffeleer
 
Sigiswalt_kuijken_-_artiest_geboekt_-_deschuyffeleer__9_
Sigiswald Kuijken met de barokviool - Foto Deschuyffeleer
 
Literaire_keuze_van_s_kuijken
 

Artiesten op doortocht langsheen de cultuur- en gemeenschapscentra houden even halt in de bibliotheken voor een goed gesprek. In het kader van Artiest geboekt heeft de fluwelen radiostem uit de Wetstraat en interviewer Urbaan De Becker het dan samen met hen over de zeven boeken die hun leven hebben gekleurd.

Zo mocht Robert Rotsaert, ondervoorzitter van de bibliotheekraad, voor een dertigtal aanwezigen violist en dirigent Sigiswald Kuijken in de bibliotheek introduceren.
 
Als Dilbeekenaar werd Sigiswald geboren in 1944. Heel jong kwam hij in contact met oude muziek. Door zelfstudie maakte hij zich vertrouwd met de specifieke 17de- en 18de-eeuwse speeltechnieken en interpretatieconventies op de viool en viola da gamba. Zo introduceerde hij vanaf 1969 de meer authentieke speelwijze van de barokviool waarbij het instrument niet meer onder de kin geklemd wordt, maar vrij op de schouder ligt. Deze techniek werd later door velen overgenomen. Alvorens de zeven literaire werken uit Sigiswald’s keuze aan bod te laten komen wist de gastheer Sigiswald Kuijken aan te zetten een kleine muzikale vertoning uit te voeren op zijn onafscheidelijke barokviool.
 
De zeven boeken die het leven van Sigiswald hebben gekleurd zijn evenmin alledaags als de man zelf. Globaal geeft hij mee : “Ik ben geen grote lezer en ik kan niet zeggen dat ik deze boeken helemaal beheers maar toch raakten ze mij meer dan banaal”. Sigiswald’s keuze viel op Het Proces van Franz Kafka, De Gebroeders Karamazov van Kostojewski,  Mijn Dagboek van Pieter Vandermeer de Walcheren, De Monnik en de Filosoof van  Jean-François Revel en Matthieu Ricard, Meer dan een mens kan doen, zentoespraken van Ton Lathouwers, Preken van Meister Eckhart in de verzameling “Over God wil ik zwijgen” en om te besluiten Het Teruggevonden Licht van Jacques Lusseyran.
 
Volgende maand komt in “Artiest geboekt” Radio1-hitmachine Eva de Roovere aan bod. Op 6 mei is zij te gast in de Bib van Gooik. De nieuwe datum voor het interview met Jan De Smet in Liedekerke is 14 april om 20u30.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 apr 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief