HERNE - Karpersterfte op de Mark

C21

HERNE - Karpersterfte op de Mark

Herne_de_mark_vissterfte_-_deschuyffeleer__5_
Brandweer Edingen verwijdert dode vis. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Herne_de_mark_vissterfte_-_deschuyffeleer__7_
Buurtbewoners, burgemeester Kris Poelaert en milieuambtenaar Anja Mertens - © Deschuyffeleer
 
Herne_de_mark_vissterfte_-_deschuyffeleer__10_
De brandweer van Edingen zorgde voor een hoger zuurstofgehalte - © Deschuyffeleer
 

Of de weersomstandigheden aan de basis liggen van de recente karpersterfte in de Mark ter hoogte van de Boesmolen is alsnog de vraag. Temeer daar er volgens de brandweer op geen enkele andere locatie melding werd gemaakt van een gelijkaardige sterfte. Dit laat dan ook  veronderstellen dat de reden van de sterfte in een ander domein dient gezocht. Ook het Agentschap Natuur en Bos (ANB) ziet zo direct geen voor de hand liggende reden.

Reeds vorige donderdag sloegen bewoners uit de buurt van de Boesmolen alarm omdat uitzonderlijk vele vissen aan het oppervlak zwommen en naar lucht hapten. Ook werd melding gemaakt van de aanwezigheid van een soort wit poeder dat her en der op het wateroppervlak te zien was. Vrijdag werden dan ook een eerste reeks dode vissen uit het water gehaald.
 
Ook vandaag werd een beroep gedaan op de Edingse brandweer om de Mark te voorzien van extra zuurstof en terug de dode vissen uit de Boesmolenstuw te verwijderen.
 
“Karpers verbruiken bij een hoge temperatuur wel 200 à 250 mg zuurstof per kilogram lichaamsgewicht. Zware karpers komen dan ook als eersten in de problemen bij een vermindering van het zuurstofgehalte in het water,” aldus Eddy Somers van de Markdalvissers uit Galmaarden.
 
Firmin Dedobbeleer, deskundige bij de Vlaamse Milieu Maatschappij, ziet verschillende mogelijke oorzaken aan deze karpersterfte. “In eerste instantie is er een mogelijke modder- gisting, die in de volksmond wel eens waterkering genoemd wordt. Ook door hoge temperaturen kan het zuurstofgehalte in het water dalen. Dit fenomeen wordt nog versterkt wanneer er veel planten- en algengroei is in het water die op haar beurt veel zuurstof opneemt,” aldus de deskundige. “In derde instantie kan er ook een chemische verontreiniging zijn opgetreden. Dit kan het resultaat zijn van sluikstorten van afvalstoffen of illegale lozingen.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 aug 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief