HERNE / REGIO – Brandweerpost krijgt vorm

C21

HERNE / REGIO – Brandweerpost krijgt vorm

Brandweer_voorpost_galmaarden__k_roesems
Repro en foto's © Deschuyffeleer
 
Brandweer_voorpost_tollembeek__3_
 
Affiche_brandweer___tel
 

Tijdens de buurtbabbel in Kokejane had burgemeester Kris Poelaert ook goed nieuws rond de opening van de vooruitgeschoven brandweerpost in Tollembeek voor Bever, Galmaarden en Herne. Als alles verder volgens plan verloopt zit de ingebruikname er aan te komen midden toekomend jaar. Ook het personeelsbestand geraakt langzaam maar zeker op peil.

 

Het was overigens burgemeester Kris Poelaert die enkele jaren terug de kat de bel aanbond. Toen waren het hoofdzakelijk de Franstalige hulpdiensten uit Enghien en Tubize die dienden uit te rukken voor de noodinterventies in de drie gemeenten. De veelvuldige klachten over het gebrek aan dringende gespecialiseerde medische hulpverlening zoals de MUG waren toen een doorn in het oog van de drie burgemeesters. Ook de gebrekkige kennis van het Nederlands van de ambulanciers en in mindere mate van de brandweermannen stoorde in hoge mate de bevolking. Kwam daarbij nog dat de opgeroepen hulpdiensten niet vertrouwd waren met de streek en zich geregeld verloren reden wat dan weer gepaard ging met onnodig tijdverlies.

 

“Samen met de collega-burgemeesters van Bever, Galmaarden, Herne en centrumgemeente Lennik waren wij het er vlug over eens dat een vooruitgeschoven brandweerpost in Tollembeek de lacunes in de noodhulpverlening in de streek zou kunnen verhelpen”, wist burgemeester Kris Poelaert de toehoorders mee te geven. “Brandweercommandant Koen Roesems werkte het concept verder uit zodat de eerste steenlegging reeds kon plaatsvinden in juni van dit jaar. Normaliter moet de post dan ook operationeel zijn in mei van toekomend jaar”.

 

De vier gemeenten kwamen ook vrij vlug tot een akkoord over de verdeling van de financiële lasten van het project. Terwijl Lennik als centrumgemeente de werkingskosten voor haar rekening zou nemen, verdeelden Bever, Galmaarden en Herne de investeringskosten à rato van respectievelijk 11,94%, 44,76% en 43,30%. Inmiddels beschikt ook het ziekenhuis in Halle over een eigen MUG-dienst voor de streek.

 

Overigens blijft de brandweer van Lennik op zoek naar vrijwillige brandweermensen, zowel mannen als vrouwen, voor de voorpost in Tollembeek. Belangstellenden kunnen zich daartoe steeds aanmelden bij brandweercommandant Koen Roesems op 02/532 45 12. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 okt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief