HALLE - Minister Onkelinx wil nu ook eigen Mug-dienst voor het Pajottenland

C21

HALLE - Minister Onkelinx wil nu ook eigen Mug-dienst voor het Pajottenland

Mugvoertuigklein

Minister wacht nog steeds op aanvraag van Hals ziekenhuis om met een MUG te beginnen.

 In de Commissie van Volksgezondheid werd Minister Onkelinx door Open Vld Kamerlid Luk Van Biesen aan de tand gevoeld inzake de noodzaak van een eigen mug-dienst in het Pajottenland en meer bepaald voor het ziekenhuis AZ te Halle.
 
De problematiek van de medische hulpverlening in Vlaams-Brabant en ondermeer in het Pajottenland heeft vooral betrekking op enerzijds de aanrijtijden en anderzijds de informatie-uitwisseling tussen hulpverleners en slachtoffers, die ook ten gevolge van taalproblemen vaak tot schrijnende toestanden leidt. Het Pajottenland hangt qua mug-interventie af van de diensten van het Waalse Tubeke of van Brussel bij ernstige gevallen en op de Pit-dienst (Paramedisch InterventieTeam) van het nabijgelegen St-mariaziekenhuis in Halle.
 
Deze dienst werd in 2006 opgestart door een akkoord tussen de Vlaamse (Minister Vervotte) en Federale Regering (toenmalige Minister Demotte). Een Pit-dienst is de light-versie van een mug-dienst en beschikt over een gespecialiseerde spoedverpleger maar niet over een urgentiearts. In België zijn 6 pit-diensten actief: 3 in Vlaanderen en 3 in Wallonië. Als men in Vlaams-Brabant een urgentiearts nodig heeft, is men verplicht de mug-dienst van het Waalse Tubeke of Brussel te raadplegen. Uiteraard is ook de problematiek omtrent de telemontering ook heel belangrijk om het Pit te ondersteunen bij interventies op het Vlaamse grondgebied.
 
In Vlaams-Brabant (Leuven, Vilvoorde, Tienen en Diest) en Waals-Brabant (Ottignies, Nijvel, Eigenbrakel en Tubeke) zijn 4 mug-diensten actief. Ook al heeft Vlaams-Brabant meer dan 1 miljoen inwoners, Waals-Brabant ongeveer 360.000 inwoners. Brussel telt ongeveer 7 mug-diensten. Het is dus duidelijk dat Vlaams-Brabant en het Pajottenland in grote delen aangewezen zijn (op Nederlandsonkundige) diensten vanuit Tubeke en/of Brussel.
 
De Vlaamse regering had in 2006 na de mislukking rond de BHV onderhandelingen een mug-dienst beloofd in het ziekenhuis van Halle. Het werd helaas een pit-dienst doch bij de onderhandelingen die Kamerlid Van Biesen voerde in 2005-2006 met de directie van het ziekenhuis van Halle en in samenwerking met de toenmalige Minister Demotte, gaven uitzicht op een volwaardige mug-dienst voor Halle.
 
Voor het eerst stelde de Minister met klem dat de regio Pajottenland recht en nood heeft op een eigen mug-dienst. De Minister stelde wel dat zij van het ziekenhuis zelf nog geen officiële aanvraag tot oprichting van een eigen mug-dienst heeft ontvangen. Kamerleden Van Biesen en Doomst zijn van oordeel om over de partijgrenzen heen, de handen in elkaar te slaan en As Soon As Possible een afspraak te maken met de vernieuwde directie van het ziekenhuis.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2008
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief