HERNE - Benefietconcert voor Kimbondo

C21

HERNE - Benefietconcert voor Kimbondo

__dirk_opdebeeck__vzw__de_werkgroep_10_december_2008-1__2_
Benefietconcert op ten voordele van de verstoten kinderen van Kimbondo in Congo © © Dirk Opdebeeck
 
__dirk_opdebeeck__vzw__de_werkgroep_10_december_2008-1
Benefietconcert ten voordele van de verstoten kinderen van Kimbondo in Congo © Dirk Opdebeeck
 
__dirk_opdebeeck__vzw__de_werkgroep_10_december_2008-1__3_
Benefietconcert ten voordele van de verstoten kinderen van Kimbondo in Congo © Dirk Opdebeeck
 
__dirk_opdebeeck__vzw__de_werkgroep_10_december_2008-1__4_
 
Joodse_kinderen_en_concert_nov_2010__59_
Op de achtergrond dirigente van het Legatokoor Viviane Grisez - © Deschuyffeleer
 

De gemeente Herne zette samen met het Legatokoor in de St-Petrus en Pauluskerk een benefietconcert op ten voordele van de verstoten kinderen van Kimbondo in Congo. In 2007 gingen Sarah Copriau, overigens de kersverse  gemeentelijke cultuurbeleidsmedewerker, en Kenneth Demol gedurende een maand aldaar op bouwkamp. Onder de beschermende vleugels van de Damiaanactie droegen zij hun steentje letterlijk bij voor het inrichten van een paviljoen van het pediatrisch centrum waar zieke kinderen met tuberculose, lepra of aids  verzorgd worden. De opbrengst van de concertavond gaat dan ook integraal naar Kimbondo, daar staat Sarah Copriau garant voor.

Voor het concert werd een beroep gedaan op Marijcke Coghe. Benevens lerares aan de Muziekacademie van Roeselare en Aalst, was zij jarenlang jurylid voor Provinciale Koorzangtoernooien en het Europees Muziekfestival in Neerpelt. Momenteel brengt zij een concert rond Terezin of Theresienstadt, een vocaal-visueel programma waarbij het accent vooral ligt bij muziek van Joodse componisten. De link naar Herman Vandormael’s boek ‘Verborgen oorlogsjaren’ was dan ook vlug gelegd. In een mix van woord, beeld en muziek werd voor de nokvolle Petrus en Pauluskerk een tipje van de sluier gelicht over de barbaarsheid en de meest tragische momenten die miljoenen Joden in de tweede wereldoorlog hebben beleefd en slechts bij wijze van uitzondering hebben overleefd. Het concert werd dan ook bijgewoond door een ruime delegatie van de 64 ondergedoken getuigen uit Vandormael’s boek.

Theresienstadt, een fort gelegen op Tsjechisch grondgebied, ging door als zo gezegde modelstad voor gedeporteerde Joden.  Theresienstadt was echter in niets de ideale plaats om te vertoeven. Theresienstadt was vooral een doorgangskamp voor Joden die meestal spoedig naar de  vernietigingskampen werden doorgestuurd.
 
Voor de muziek tekenden percussionist Robbe Kieckens, klarinettist Marc Van Hoorick, pianist Tom Deneckere en cellist Peter Devos. Naast mezzospraan Marijcke Coghe trad eveneens bariton Philippe Souvagie aan.
 
Het Legatokoor met Viviane Grisez als dirigente en een tiental leerlingen van de muziekacademie van Herne onder de hoede van Luc Gladiné maakten het geheel compleet.
 
De eer om het concert te openen viel te beurt aan organiste Sarah Copiau. Met het Israëlisch volkslied nam zij ook de slotact voor haar rekening.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 nov 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief