HERNE – Waterlast genormaliseerd

C21

HERNE – Waterlast genormaliseerd

Dsc09596
Stationsstraat zondag 16u. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Dsc09595
Enkel de Rendries blijft nog afgesloten - © Deschuyffeleer
 
Dsc09601
Aan de Boesmolen is de situatie ook gestabiliseerd - © Deschuyffeleer
 
Dsc09597
De Mark in het centrum van de gemeente - © Deschuyffeleer
 

Ook Herne kreeg het erg te verduren tijdens de wateroverlast dit week-end. In de loop van zondag normaliseerde de toestand zich echter vrij snel mede door het ophouden van het regenweer. Enkel de Rendries bleef nog verboden voor het verkeer. Het overstromingsgebied bewees zijn nut doch tegen de uitzonderlijke hoeveelheid neerslag was ditmaal alsnog onvoldoende onkruid gewassen. Uiteindelijk bleken 27 woningen te zijn ondergelopen. Ondanks het aanbod verkoos slechts één persoon uit zijn woning te worden geëvacueerd.  

Tegenover de rampspoedige gebeurtenissen blikt burgemeester Kris Poelaert wel tevreden terug op de werking van de hulpdiensten en van de eigen gemeentelijke diensten. Mede door de voorspellingen van de mogelijke wateroverlast vond er reeds op vrijdag een voorafgaandelijk overleg tussen de gemeentelijke diensten en de brandweer plaats. De eerste hulpoproepen vanuit de Halvemaanstraat en de Druimerenstraat liepen zaterdag kort na de middag binnen.
 
“Het overstromingsgebied beantwoordde aanvankelijk aan de verwachtingen doch de aanhoudende hoeveelheid neerslag van de laatste dagen bleek te extreem. In de late namiddag is het gebied dan toch beginnen overlopen en ging alles dan zeer snel”, aldus de burgemeester. Vooral de reeds gekende kritieke locaties zoals de buurt van de Stationsstraat, de Smeyersmerk en de molen Van Nerom aan de Geraardsbergsesteenweg  kregen het dan ook hard te verduren. Het gemeentelijk rampenplan werd dan ook afgekondigd om 16u, een uur later gevolgd door het provinciaal rampenplan.
 
Omstreeks 18u stond de Stationsstraat dan ook blank. Met man en macht werden 3000 zandzakjes uitgedeeld. Zelfs burgemeester Kris Poelaert ging er mede van huis tot huis om de bewoners te verwittigen hun voertuigen buiten de gevarenzone te verplaatsen. “Door het provinciaal rampenplan kreeg de brandweer van Edingen versterking van de korpsen van Lennik, Overijse, Zaventem en de Civiele Bescherming. Ook het leger stelde een tiental militairen ter beschikking”, geeft de burgemeester aan.
 
“Dit noodweer mag gerust de vergelijking doorstaan met de overstromingen in de zomer van 2002. De indertijd getroffen maatregelen hebben hun nut bewezen door de opkomende wateroverlast van dit week-end te vertragen”, evalueert Kris Poelaert de toestand. “Wel blijkt de bufferzone geschikt om kortstondige hevige neerslag op te vangen. Eénmaal de bodem echter verzadigd bij aanhoudende extreme regenval kunnen er nog problemen rijzen. En de neerslag van de voorbije dagen dient zeker als zeer uitzonderlijk bestempeld te worden”.
 
Buiten de hulpdiensten sprongen de Chiro en ook vele landbouwers met hun zwaar materiaal spontaan mede in de bres om erger te voorkomen. Nu de toestand enigszins gestabiliseerd is maken gemeentebestuur en de getroffen bewoners zich op voor het opruimen. Zo liet de gemeente aan de Smeyersmerk en aan de Stationsstraat al afvalcontainers plaatsen waar de slachtoffers hun puin kunnen dumpen. Ook werden voedselpakketten uitgedeeld aan de getroffenen. Het gemeentebestuur stelt ook gemeentelijk personeel ter beschikking voor hulp aan de slachtoffers bij het opruimen. De inwoners van de getroffen wijken en straten kregen ook al een bijzonder gemeentelijk info-blad in de bus met allerlei nuttige informatie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 nov 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief