HERNE / BEVER / GALMAARDEN - Kwaliteitsvol leven tot op het einde

C21

HERNE / BEVER / GALMAARDEN - Kwaliteitsvol leven tot op het einde

Kvlv_gewest__voorjaarsontmoeting_bavo_-_deschuyffeleer__6_
KVLV-gewestvoorzitster Jeanine Vermeersch en haar genodigden. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Kvlv_gewest__voorjaarsontmoeting_bavo_-_deschuyffeleer__2_
Annemie D’Heer: ethicus, ervaren hoofdverpleegkundige bij het Wit Gele-Kruis, .... © Deschuyffeleer
 
Kvlv_gewest__voorjaarsontmoeting_bavo_-_deschuyffeleer__16_
Naast de leden van de afdeling Herfelingen tekenden ook delegaties present uit Vollezele, Tollembeek, Galmaarden, Herhout, Bever, Akrenbos, Herne en Sint-Pieters-Kapelle © Deschuyffeleer
 
Kvlv_gewest__voorjaarsontmoeting_bavo_-_deschuyffeleer__17_
Naast de leden van de afdeling Herfelingen tekenden ook delegaties present uit Vollezele, Tollembeek, Galmaarden, Herhout, Bever, Akrenbos, Herne en Sint-Pieters-Kapelle.
 
Kvlv_gewest__voorjaarsontmoeting_bavo_-_deschuyffeleer__12_
 

Drie keer per jaar organiseert het KVLV-gewest Herne voor zijn leden een ontmoetingsdag waarbij telkenmale een actueel thema wordt aangesneden. Zo werd voor de voorjaarsafspraak een beroep gedaan op palliatief deskundige Annemie D’Heer voor een spreekbeurt rond ‘Kwaliteitsvol leven tot op het einde’. In het Parochiaal Bavocentrum in Herfelingen mocht zij dan ook duiding verschaffen bij comfortzorg, palliatieve zorg, wilsverklaring, euthanasie en de rechten van de patiënten.

In haar verwelkoming benadrukte gewestvoorzitster Jeanine Vermeersch het benauwend en delicaat karakter van het gekozen onderwerp. Naast de leden van de afdeling Herfelingen tekenden ook delegaties present uit Vollezele, Tollembeek, Galmaarden, Herhout, Bever, Akrenbos, Herne en Sint-Pieters-Kapelle.  
Vanuit haar specifieke rol van vrouwenorganisatie hecht het KVLV veel belang aan het aanleveren van praktische achtergrondinformatie die voor de KVLV-vrouw zinvol kan zijn. Zo werd Annemie D’Heer uitgenodigd om vanuit haar opleiding als ethicus, haar ervaring als hoofdverpleegkundige bij het Wit Gele-Kruis en haar ervaringen in palliatieve ziekenzorg, toelichting te geven over de dood, een onderwerp dat iedereen wel liever ontloopt.
Haar toelichting begon zij met de confronterende uitspraak dat “sterven jaren duurt en dat doodgaan daar slechts een klein onderdeel van is”. Verder haalde zij  normen,  waarden,  rechten en plichten en ook de taak van de beroepsbeoefenaars bij zelfbeschikkingsrecht en palliatieve zorg  uit de taboesfeer. Haar uiteenzetting was dan ook een aaneenrijging van voorbeelden en situaties uit het leven gegrepen waarmee menig toeschouwer zich zonder veel moeite kon vereenzelvigen.
De lezing werd afgesloten met een vragenrondje waarbij het onderwerp wilsbeschikking dikwijls aan bod kwam.
De volgende KVLV-gewestvergadering vindt plaats in het Baljuwhuis in Galmaarden op 24 maart. Met ‘In godsnaam’ gaat het dan over het gelijknamig Eén-programma waarin Annemie Struyf op pad ging met nonnen en zenboeddhisten, monniken en bekeerde moslima's.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief