HERNE - Ziekenzorg voorziet beroertes van commentaar

C21

HERNE - Ziekenzorg voorziet beroertes van commentaar

Ziekenzorg_dr_derijcke_beroertes_april_2011_-_deschuyffeleer__29_
Emilienne, André, Godelieve, Hilda, Annie, Lieve, Agnès, Jeanne, Adeline en voorzitter Gustaaf De Marie vormen samen het bestuur van Ziekenzorg - Foto's © Deschuyffeleer
 
Dr_de_rijcke_en__gustaaf_demarie
Dokter Koen De Rijcke en voorzitter Gustaaf De Marie - © Deschuyffeleer
 
Ziekenzorg_dr_derijcke_beroertes_april_2011_-_deschuyffeleer__14_
Foto © Deschuyffeleer
 
Ziekenzorg_dr_derijcke_beroertes_april_2011_-_deschuyffeleer__13_
Foto © Deschuyffeleer
 

In het kader van de Europese dag van de beroerte op 12 mei plaatste Ziekenzorg Herfelingen dit belangrijk thema alvast reeds vandaag in de kijker. Zo konden de 75 aanwezigen op haar lentebijeenkomst flink wat vernemen van huisarts Koen Derijcke over beroertes, de herkenningspunten, de symptomen en de behandeling.

Een beroerte, ook herseninfarct of CVA (cerebro-vasculair accident) genoemd, is een hersenaandoening waarbij de bloedtoevoer, en daarmee ook de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, naar een deel van de hersenen plotseling wegvalt. Dit kan door een klontertje dat het bloedvat verstopt (ischemische beroerte of hersentrombose) of door een bloedvat dat scheurt (herseninfarct). De symptomen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het getroffen hersendeel.  Jaarlijks worden in België ongeveer 18.000 personen getroffen door een beroerte, dat is 2 per uur. Een beroerte kan leiden tot het onherroepelijk afsterven van hersencellen.
Dr Derijcke : “Een heel groot gedeelte van de patiënten die een CVA krijgen, heeft in de weken daarvoor reeds een TIA of transiënt ischemisch attack gehad. Een TIA is een bijna-beroerte die mogelijk maar een paar seconden duurt”. Gezien dit in se de voorbode kan zijn van een ergere aandoening moeten de patiënten hun huisarts hiervan absoluut op de hoogte brengen”  
Dr Derijcke beklemtoonde ook meermaals de snelheid waarmee een beroerte dient te worden behandeld. “Deze snelheid is bepalend om blijvende hersenschade te voorkomen of te beperken. Als medische behandeling snel start, is de kans op herstel merkelijk groter. Zo dient men te weten dat symptomen zoals een plotselinge duizeligheid, een dronken gevoel,  dubbelzien, blindheid aan één van beide ogen, een rare manier van lopen, barstende hoofdpijn, bewusteloosheid, verwardheid, afwezigheid, slaperigheid, opwinding, onrust, braakneigingen, een scheve mond, moeilijk spreken en slikken, een spierzwakte of verlammingen aan één kant van het aangezicht of lichaam of een combinatie ervan wel degelijk symptomen kunnen zijn van een beroerte. Ook heeft het begrip plotseling in deze context een meer dan bijzondere betekenis”.
Bij een vermoeden van een beroerte is het alvast aangewezen onmiddellijk de dokter of desnoods de hulpdiensten (112) te verwittigen om tijdig deskundige hulp te kunnen inschakelen.  

Omdat voorkomen steeds beter is dan genezen had de dokter het ook over de belangrijkste factoren die een beroerte in de hand werken en die met een beetje wilskracht wel kunnen ingeperkt worden. Zo zijn de voornaamste risicofactoren voor aderverkalking een hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, overgewicht , suikerziekte en hart- en vaatziekten. “De preventie”, zegt Dr Derijcke, “bestaat dan in het aanpassen van de leefregels. Afslanken, stoppen met roken, een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en matig gebruik van alcohol zijn er een paar van”.
Na een beroerte is de revalidatie heel belangrijk. “Word ik weer de oude ?”, blijkt de hamvraag van iedere patiënt te zijn. “Hierop kan geen sluitend antwoord  gegeven worden”, aldus de dokter. “Revalideren is teamwerk waarbij elke hulpverlener een specifieke bijdrage levert. Zo’n team bestaat onder meer uit de huisarts, de verpleegkundigen, de kinesitherapeut, de ergotherapeut en de logopedist. De geïntegreerde afstemming in de zorgketen is alleszins heel belangrijk voor het resultaat”.
Met een hapje en een drankje werd de bijeenkomst afgesloten. Voor de gelegenheid werd ook de Bavozaal  in een passend en kleurrijk paaskleedje gestoken.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief