HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

C21

HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

Schepencollege_2011_p200
Subsidies voor zwaluwnesten, veldleeuwerik en andere akkervogels.
Voor de ondersteuning van de veldleeuwerik en de andere open landschap akkervogels en voor het in stand houden van nestgelegenheden voor huis- en boerenzwaluwen boogt Herne voortaan op eigen subsidiereglementen.
De populatie veldleeuweriken is er ook in Herne de voorbije jaren erg op achteruitgegaan. De soort is dan ook als 'kwetsbaar' opgenomen op de Vlaamse Rode Lijst. Herne heeft overigens drie jaar terug op voorstel van de milieuadviesraad de veldleeuwerik reeds als bedreigde akkervogel geadopteerd. Hij behoort bovendien tot de koestersoorten die door de provincie vorig jaar aan Herne zijn toegewezen. De gemeente wil evenwel nog graag een bijkomend steentje bijdragen tot de bescherming van deze soort en rekent hiervoor op de medewerking van landbouwers en particulieren door een financiële tussenkomst te voorzien voor het aanleggen van leeuwerikvlakjes of graanranden.
Een leeuwerikvlak is een onbezaaide plek in een graanveld van zo’n 16 m².   Per leeuwerikvlakje wordt een subsidie voorzien van 15 euro met een maximum van 30 euro per hectare en 150 euro per aanvrager. Daarnaast wordt ook nog een subsidie voorzien van 15 euro per are graanrand met een maximum van 450 euro per aanvrager. De bijdrage dient beschouwd als een vergoeding voor de inzet van de landbouwers en de particulieren ter ondersteuning van de veldleeuwerik en andere akkervogels die in open landschap leven.
Ook de zwaluwenpopulatie blijkt nog te dalen. De zwaluwen zijn dan ook met uitsterven bedreigd. Nochtans zijn het uitzonderlijk nuttige vogels. Hun achteruitgang heeft verschillende oorzaken. Zo vinden zwaluwen steeds minder geschikte broedplaatsen. Ook de huis- en de boerenzwaluw behoren tot de koestersoorten die aan Herne werden toegewezen. Om de zwaluwen meer overlevingskansen te bieden wordt nu ook een premie voorzien van 10 euro per nest met een maximum van 50 euro per aanvrager voor het in stand houden van nestgelegenheden. Ook deze subsidie dient beschouwd als een vergoeding voor de inzet van de bewoners.
 
Waarborg voor heraanplant
De gemeente Herne is een groene plattelandsgemeente en wil dit dan ook blijven. Geregeld worden er stedenbouwkundige vergunningen en natuurvergunningen afgeleverd voor het rooien van bomen en andere kleine landschapselementen. In de vergunningen wordt van overheidswege een verplichting tot heraanplant opgelegd.
Om de heraanplant beter afdwingbaar te maken keurde de gemeenteraad thans een reglement goed om bij het toekennen van dergelijke vergunningen een waarborg te vragen.
Zo wordt voor een solitaire boom en bomen in lijnverband 20 euro gevraagd. Voor lijnvormige groenstructuren zoals hagen, houtwallen en struwelen is dit 20 euro per lopende meter. De waarborg wordt geplafonneerd op 500 euro. Het reglement voorziet ook in een stappenplan bij niet uitvoering van de heraanplant en bij het moedwillig ontlopen van de waarborg door het rooien zonder vergunning.
 
Preventie en duurzaamheid
De gemeente Herne sluit met Haviland een aanvullende samenwerkingsovereenkomst af voor ‘preventie en duurzaamheid’ bij de ophaling en de verwerking van afvalstoffen. Haviland breidt haar dienstverlening in die zin uit en Herne wil daar graag gebruik van maken. Zo ondersteunt Haviland de gemeenten in hun preventie- en duurzaamheidsbeleid rond het huishoudelijke afval.
Dat hieraan nood is blijkt uit het feit dat de regio Halle-Vilvoorde slechts scoort in de afvalcijfers. Zowel de hoeveelheid restafval als grofvuil per inwoner ligt er gevoelig hoger dan in het arrondissement Leuven. De nieuwe dienstverlening moet kostendekkend kunnen zijn mits de betaling van een jaarlijkse bijdrage van 0,25 euro per inwoner. Op termijn moet de bijkomende dienstverlening zorgen voor een vermindering van de hoeveelheid afval en dus een kostenbesparend effect teweegbrengen.
 
Gemeentelijk erosieplan
Voor de opmaak van een gemeentelijk erosiebestrijdingsplan gaat de gemeente een samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant aan. De provincie stelt hierbij haar opgebouwde know-how in de materie ter beschikking terwijl de gemeente kan stoelen op haar kennis van de streekeigen problematiek en het grondgebied.
Zo is het de bedoeling dat de gemeente in eigen beheer het erosiebestrijdingsplan opmaakt en ter ondersteuning een samenwerkingsakkoord aangaat met de provincie, weliswaar mits enige vergoeding. In het erosieplan worden de prioritaire knelpunten geïdentificeerd en beschreven. In een tweede luik worden dan weer maatregelen uitgetekend voor het oplossen van de weerhouden problemen.
De samenwerking biedt ook het voordeel dat tussen de gemeente en de provincie een vlotte overgang verzekerd wordt tussen de planopmaak en de uitvoering van het actieplan, waarbij de provincie de taak van erosiecoördinator waarneemt.
 
Scholengemeenschap Zuidwest-Pajottenland
Gelet op de vlotte werking stemde de gemeenteraad in met de verlenging van de huidige scholengemeenschap Zuidwest-Pajottenland. Deze samenwerking in het kader van de organisatie van het basisonderwijs werd reeds in 2005 boven de doopvont gehouden. Eind augustus loopt de samenwerking af zodat een verlenging zich opdrong. De verlenging loopt over drie jaar tot in 2014.
 
Jacques Borgenon vervangt Geert Pletinckx
Om professionele redenen neemt Geert Pletinckx ontslag als lid van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Herne. Hij zetelde er namens de Open VLD-fractie. Hij wordt opgevolgd door Jacques Borgenon.
 
Jaarrekening Autonoom Gemeentebedrijf
De gemeenteraad keurde de jaarrekening van het Autonoom Gemeentebedrijf dat vooral actief is rond de sporthal De Hernekouter goed. De jaarrekening is afgesloten met een balanstotaal van 51 968 euro en sluit af met een verlies van 94 euro. Dit verlies wordt ten laste van de gemeente genomen. Eerder had de Raad van Bestuur de rekening vastgesteld en werd de rekening door drie commissarissen-revisoren nagekeken.
 
Aankoop tweedehandsvoertuigen
De gemeenteraad verleende zijn goedkeuring voor de aankoop van twee tweedehandsvoertuigen. Het gaat om een kleine bestelwagen ter vervanging van een oud exemplaar en een bijkomend voertuig voor de coördinator van de technische dienst. De kosten worden geraamd op 16 000 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief