PAJOTTENLAND - Provincie Vlaams-Brabant verdrievoudigt budget voor energiepremies

C21

PAJOTTENLAND - Provincie Vlaams-Brabant verdrievoudigt budget voor energiepremies

Banner_energiepremie

De provincie Vlaams-Brabant past de bestaande provinciale energiepremies aan en geeft daarbij meer prioriteit aan een goede isolatie van de woningen.

Op 20 mei keurde de provincieraad de nieuwe premies goed. Naast de bestaande premie voor dakisolatie geeft de provincie nu ook een premie voor muurisolatie en superisolerende beglazing. De premie voor de installatie van een zonneboiler blijft bestaan maar wordt verlaagd. Het totaalbudget in 2008 voor energiepremies bedraagt 900.000 euro. Dit is een verdrievoudiging. Door verhoogde premies te geven voor huurwoningen en aan mensen met een beperkt inkomen legt de provincie ook een sociaal accent in haar beleid.
 
Uit onderzoek is gebleken dat 25,6 % van de Vlaams-Brabantse woningen nog 'enkele' beglazing heeft, 33 % geen geïsoleerd dak en 39,7 % geen geïsoleerde buitenmuren heeft. Nochtans dient 3/4 van het energieverbruik van de huishoudens in Vlaams-Brabant voor verwarming.
 
'In een goed geïsoleerde woning is het energiegebruik gemiddeld 30 tot 40% lager dan in een vergelijkbare slecht geïsoleerde woning. Het plaatsen van dak- en muurisolatie en superisolerende beglazing zijn zeer effectieve en kostenefficïente maatregelen die door bijkomende premies zeker nog extra gestimuleerd kunnen worden.' weet Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu.
 
De provinciale premie voor dak- en muurisolatie bedraagt 1,25 euro m². De premie voor superisolerende beglazing 10 euro per m². Deze laatste geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008.
 
Hernieuwbare energie wordt verder gestimuleerd door een provinciale premie te geven voor het installeren van een zonneboiler. Vermits het aantal aanvragen de laatste jaren sterk is toegenomen en de hoge premie van minimum 625 euro budgettair niet langer houdbaar is, wordt deze verlaagd naar 250 euro per installatie. Dit is even hoog als in de provincie Limburg. Bovendien geven steeds meer gemeenten een premie voor een zonneboiler. De nieuwe provinciale premie voor zonneboiler geldt vanaf 1 september 2008.
 
'Zowel voor isolatiepremies als voor de premie voor zonneboiler is er een sociale correctie ingebouwd. Zo is er een verhoogde premie voor huurwoningen en lage inkomens' voegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts toe.
 
Om de administratie voor de aanvrager eenvoudig te houden, zijn de provinciale premies gekoppeld aan de premie van de netbeheerder. De aanvraag gebeurt via de netbeheerder en wordt toegekend onder dezelfde voorwaarden.
 
Door deze financiële stimulansen wil de provincie Vlaams-Brabant energiezuinig wonen stimuleren en verder werk maken van het provinciaal Kyotobeleid.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mei 2008
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief