HALLE - Heemkunde Vlaams-Brabant boogt zich over kloosters en devotie

C21

HALLE - Heemkunde Vlaams-Brabant boogt zich over kloosters en devotie

Prov_vergadering_heemdkunde_vl-bt_halle_-_deschuyffeleer__23_
Julius Ost ontvangt de Prijs voor Heemkunde Vlaams-Brabant - Foto's © Deschuyffeleer
 
Prov_vergadering_heemdkunde_vl-bt_halle_-_deschuyffeleer__15_
De stad Halle was de gastheer voor de provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant - © Deschuyffeleer
 
Prov_vergadering_heemdkunde_vl-bt_halle_-_deschuyffeleer__19_
Van het Oude Land van Edingen: Dirk Vandenplas, Maurits Van Liedekerke en Herman Vandormael © Deschuyffeleer
 
Prov_vergadering_heemdkunde_vl-bt_halle_-_deschuyffeleer__33_
Julius Ost - Historicus bij Het Oude Land van Edingen - © Deschuyffeleer
 
Prov_vergadering_heemdkunde_vl-bt_halle_-_deschuyffeleer__49_
Foto © Deschuyffeleer
 
De stad Halle was vandaag gastheer voor de provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant. Het was Raymond Clement, voorzitter van de plaatselijke Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring, die de genodigden mocht verwelkomen. Het dagthema van de vergadering was deze keer kloosters en devoties.
Heemkunde Vlaams Brabant organiseert niet alleen jaarlijks de provinciale vergadering maar zet ook samenwerkingsprojecten voor de verschillende heemkringen op. De aandacht gaat hierbij vooral naar thema’s als monumentenzorg, lokale geschiedenis in al zijn aspecten, straatnaamgeving, archeologie, volkskunde en samenwerkingsprojecten tussen de heemkringen.
In de raadzaal van het stadhuis gaven lic. Johan Vencken en Dr. Historicus Henri Vannoppen voor de gelegenheid een lezing. Zo had Johan Vencken het over de devotie van O-L-Vrouw van Halle. Henri Vannoppen op zijn beurt schetste dan weer de grondgedachte kloosters in 50 vragen.
Reeds dertig jaar wordt ieder jaar ter gelegenheid van de provinciale vergadering ook de Prijs voor Heemkunde Vlaams-Brabant uitgereikt. Deze prijs valt beurtelings ofwel een heemkundige ofwel een heemkring te beurt. Vorig jaar werd de prijs nog toegekend aan de heemkundige kring Hertog Hendrik I van Vilvoorde.
Dit jaar mocht ondervoorzitter Dr Henri Vannoppen het prestigieuze diploma overhandigen aan Julius Ost, historicus bij Het Oude Land van Edingen. De 88-jarige kranige laureaat uit Herne werd geprezen voor zijn inzet voor heemkunde in het algemeen en de lokale geschiedenis van Edingen en omliggende in het bijzonder. “Julius Ost was bezorgd om zijn volk, zijn streek en vooral het gewone volk. Het was de tijd waarin heemkunde een belangrijke rol speelde in de sociale en culturele emancipatie van een gemeente. Julius Ost heeft daar zeer sterk toe bijgedragen”, aldus Dr. Henri Vannoppen.

Als afsluiter mocht schepen Guy Nechelput in naam van burgemeester Dirk Pieters de aanwezigen uitnodigen op een receptie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief