BEVER / HERNE / GERAARDSBERGEN – Dag van de Mattentaart

C21

BEVER / HERNE / GERAARDSBERGEN – Dag van de Mattentaart

Aankondiging
Repro Deschuyffeleer
 

De Broederschap van de Geraadsbergse Mattentaart organiseert zondag 7 augustus in samenwerking met het gemeentebestuur en het Marktcomité reeds de 31ste editie van de Dag van de Mattentaart op de Markt in Geraadsbergen. Overigens was de Geraadsbergse mattentaart het eerste Vlaams streekprodukt dat Europese bescherming genoot.

De feestdag vangt aan met de gebruikelijke zitting van het kapittel onder de kommanderij van de Prince, Roger Flament, in de raadzaal van het stadshuis, waarbij ook de nieuwe verdienstelijke leden in de broederschap worden opgenomen. Vervolgens trekt het gezelschap naar de markt voor de officiële opening van de bakkerijstand. Op die stand tonen alle leden van de Broederschap dan doorlopend hoe een Geraardsbergse mattentaart wordt aangemaakt en gebakken. Het Marktcomité zorgt de ganse namiddag dan weer voor muzikale animatie.
 
De Europese erkenning als streekprodukt is beperkt tot het grondgebied van Geraardsbergen en Lierde. De matten staan voor gewonnen of gestremde melk en vormen het voornaamste bestanddeel van de mattentaarten. De matten mogen uitsluitend geproduceerd worden op de plaatselijke hoeves en dienen rechtstreeks van de producent aan de bakkers aldaar verkocht. Het Europees verworven label gaat dan ook gepaard met een punctuele registratie van zowel de producenten van de matten als de bakkers van de mattentaarten door de Broederschap.
 
De Geraardsbergse mattentaart mag buigen op een eeuwenoude geschiedenis en traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 17de eeuw. De mattentaart was in 1985 trouwens ook het eerste Belgisch streekproduct dat voorkwam op een postzegel. Op twee dagen tijd werden toen in Geraadsbergen 40000 stuks verkocht.       
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief