PEPINGEN / REGIO - Intrigerende fototentoonstelling over processies

C21

PEPINGEN / REGIO - Intrigerende fototentoonstelling over processies

Gdg_processie_herfelingen__9__-_kopie
© Deschuyffeleer
 

Van 5 oktober tot en met 7 november loopt de provinciale fototentoonstelling 'Voetsporen van devotie' over processies in Vlaams-Brabant in het woonzorgcentrum Mater Dei te Heikruis op de grens met Herfelingen.

Processies lijken thans tot een ver katholiek verleden te behoren. Straatnamen als Processiestraat of Processieweg roepen wel nog beelden op van bloemblaadjes, prevelende pastoors en weerbarstige engeltjes die niet in de rij willen lopen. De voorbije eeuwen waren die optochten overigens alomtegenwoordig in het katholieke leven. Hun verhaal blijkt echter niet afgerond. Alleen al in Vlaams-Brabant benaderde het aantal jaarlijkse processies drie jaar terug nog de kaap van de honderd. De provincie wil dit bijzonder stukje erfgoed dan ook nog graag onder de aandacht van het grote publiek brengen via de tentoonstelling en een publicatie.
 
“De publicatie 'Voetsporen van devotie. Processies in Vlaams-Brabant' bundelt de resultaten van de studie ‘Processies in Vlaams-Brabant, van 1750 tot heden’. Het werd door KADOC-KU Leuven op vraag van het provinciebestuur uitgevoerd in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant’. Zo wordt ook dit belangrijk aspect uit onze rijke geschiedenis meer toegankelijk voor een ruimer publiek", zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur.
 
De fototentoonstelling toont dan ook de mooiste foto's in zwart-wit van de  Vlaams-Brabantse processies. Fotograaf Jan Locus, oud-student van de Halse kunstacademie, geeft hierbij zijn eigen kijk op die processies. Het is niet louter een documentaire kijk op dit immateriële erfgoed geworden. Zijn foto's getuigen immers meer van een persoonlijke blik vanop de zijlijn.
 
De tentoonstelling is van 5 oktober tot en met 7 november alle dagen van 8u30 tot 18u gratis te bezichtigen. De publicatie kost 20 euro en kan besteld worden via www.vlaamsbrabant.be/processies  
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief