HERNE – Zo maar geen brede landvoertuigen in het verkeer

C21

HERNE – Zo maar geen brede landvoertuigen in het verkeer

Abs_veiligheid_landbouwvoertuigen_-_deschuyffeleer__2_
De loodsen van Allebosch Agri waren het decor van een druk bijgewoonde praktijkgerichte demo-namiddag over het nieuwe verkeersreglement voor brede landbouwvoertuigen - © Deschuyffeleer
 
Abs_veiligheid_landbouwvoertuigen_-_deschuyffeleer__10_
© Deschuyffeleer
 
Abs_veiligheid_landbouwvoertuigen_-_deschuyffeleer__28_
Gert Bervoets van de Verkeerspost van de Federale Politie in Hasselt - © Deschuyffeleer
 
Bewerkt1
Ir Xavier Desmedt van het Nationaal Agrarisch Centrum in Roeselare - © Deschuyffeleer
 
Abs_veiligheid_landbouwvoertuigen_-_deschuyffeleer__29_
© Deschuyffeleer
 
Abs_veiligheid_landbouwvoertuigen_-_deschuyffeleer__31_
Is dit landbouwvoertuig voorzien van de juiste signalisatie of juist niet? - © Deschuyffeleer
 

De loodsen van Allebosch Agri waren het decor van een druk bijgewoonde praktijkgerichte demo-namiddag over het nieuwe verkeersreglement voor brede landbouwvoertuigen. De organisatie ging uit van de afdeling Pajottenland/Zennevallei van het Algemeen Boerensyndicaat en de firma Allebosch.

Naast ingenieur Xavier Desmedt van het Nationaal Agrarisch Centrum in Roeselare was het vooral Gert Bervoets van de Verkeerspost van de Federale Politie in Hasselt die met zijn ongezouten mening, zijn pragmatische ingesteldheid en zijn grote deskundigheid de wenkbrauwen van vele landbouwers en loonwerkers deed fronsen.
 
Uitzonderlijk vervoer
Enige tijd terug deed een reeks nieuwe verkeersmaatregelen voor het signaleren van aankomend bijzonder landbouwverkeer heel wat stof opwaaien in de sector. Ook landbouwvoertuigen werden nu, evenwel overeenkomstig ruimere criteria, onderworpen aan de regelgeving van het uitzonderlijk vervoer.
 
Als uitzonderlijk worden nu de landbouwvoertuigen beschouwd vanaf een breedte van 3 meter mits gelijktijdig ook te voldoen aan een maximale snelheid van 30 km/u, aan  uitsluitend verplaatsingen van de hoeve naar het veld of omgekeerd en aan het opplooien van de gemakkelijk opplooibare gedeelten en het afnemen van de gemakkelijk af te nemen stukken. Ook de hoogte, de massa en de lengte kunnen nog bepalen dat een landbouwvoertuig uitzonderlijk is.
 
Waarschuwingsvoertuig
Als een landbouwvoertuig uitzonderlijk is dient het bijkomend gesignaleerd. Bovendien dienen voertuigen breder dan 3,5 m, langer dan 30 m of met een massa groter dan 90 ton verplicht aangekondigd door een begeleidingsvoertuig met verkeerscoördinator.
 
Op 3 november 2011 verscheen in het Staatsblad evenwel een versoepeling op deze regelgeving. Landbouwvoertuigen breder dan 3,5 m maar smaller dan 4,25 m, korter dan 27 m, lager dan 4 m en met een massa overeenkomstig het technisch reglement mogen nu door een waarschuwingsvoertuig worden aangekondigd in plaats van een begeleidingsvoertuig als de verplaatsingen gebeuren binnen een straal van 25 km rond de exploitatiezetel of het erf.
 
Zowel het begeleidingsvoertuig als het waarschuwingsvoertuig, overigens een gewoon voertuig, dienen te beschikken over een bijzondere uitrusting.      
 
Meer veiligheid
Het Nationaal Agrarisch Centrum is gespecialiseerd in landbouwopleidingen en is dan ook uitermate bekommerd over een correcte, vlotte en veilige deelname van landbouwvoertuigen in het verkeer.
 
“Een correcte signalisatie verlaagt de kans op ongevallen en brengt de verantwoordelijkheid van de landbouwers in die zin niet in het gedrang”, sensibiliseerde Xavier Desmedt met aandrang de aanwezigen. “Aanzie de extra signalisatie dus niet als een hinderpaal maar als een middel om uw veiligheid en die van anderen nog beter te garanderen”, aldus nog de ingenieur tot slot.
 
Kippers
Gert Bertvoets van de Federale Wegpolitie in Hasselt deed heel wat stof opwaaien met enkele krasse uitspraken. Zo houdt hij als leidraad aan dat een bijzondere signalisatie voor landbouwvoertuigen een absolute noodzaak is en dit zowel in het belang van de landbouwers en loonwerkers zelf als in het belang van de gewone weggebruikers.
 
Hij had het vooral gemunt op de zware tractoren met kippers die geregeld ook gebruikt worden voor het vervoer van materialen die niets te maken hebben met de landbouw. “In feite houdt dit een oneerlijke concurrentie in voor de wegtransporteurs die voor hetzelfde werk aan heel wat strenge regels gebonden zijn”, waarschuwde hij de toehoorders. Hij verwees hierbij naar de verplichtingen inzake de vrachtbrieven, de brandstof, de lading en de snelheid.
 
Tot slot gaf hij ook de zware geldboetes mee die door de politie bij inbreuken worden uitgeschreven en de daarmee gepaard gaande maatregelen zoals het onmiddellijk ter plaatse houden van het voertuig.
          
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 nov 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG - © Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief